Tradiciniai patiekalai Monake
Monakas įsikūręs pietinėje Europos dalyje, prie pat Prancūzijos sienos, šalies krantus skalauja gražuolė Viduržemio jūra. Tokia strateginė padėtis suponuoja ne tik pagrindinių ingredientų naudojimą patiekaluose, maisto gamybos ypatumus, bet ir glaudžius kulinarinius ryšius su kaimyninėmis šalimis, pavyzdžiui, Prancūzija ir Italija. Tikriausiai niekas nenustebs, kai pasakysime, kad Monako virtuvė yra labai panaši į prancūzų, taip pat daug panašumų galima atrasti ir su italų virtuve – juk Italiją nuo Monako skiria tik jūra.
Monako virtuvėje pagrindiniu smuiku griežia žuvis, jūros gėrybės, daržovės ir, žinoma, švieži vaisiai. Žuvis ir jūros gėrybės paprastai patiekiamos su biriais ryžiais. Makaronai – neabejotina italų įtaka. Gaminant maistą naudojama plati prieskonių, įvairių padažų, šviežių žolelių paletė, nevengiama naudoti česnako. Iš sriubų populiariausios yra rtrintos, tirštos konsistencijos, kreminės sriubos.
Kai kurie tradiciniai Monako patiekalai yra ir tradiciniai Prancūzijos patiekalai.
TOP 8 tradiciniai patiekalai Monake
Barbajuans
Moliūgais ir ryžiais įdaryti pyragėliai, traškūs, tirpstantys burnoje. Tai puikus ir labai populiarus užkandis.
Fougasse
Monake labai populiari fougasse – kvietinė balta duona, kuri kepama ir labai mėgiama ne tik Monake, bet ir Italijoje bei Prancūzijoje. Kartais norint išskirtinio skonio ši duona gardinama apelsinų žiedų vandeniu, kepama su alyvuogėmis, puošiama anyžiais, riešutais, razinomis. Šios duonos galėsite įsigyti kepyklėlėse – pabandykite su skirtingais pagardais ir atraskite Jums labiausiai patinkančią.
Socca
Tai ploni blyneliai, kepami ne iš bet kokių, o iš avinžirnių miltų, naudojant alyvuogių aliejų. Šie blyneliai labai populiarūs ir Italijoje, Prancūzijoje, o ypač Nicoje. Blynelių galėsite įsigyti tiesiog gatvėje ir mėgautis jais stebėdami įprastą miesto gyvenimą.
Stocafi
Taip vadinama virta džiovinta menkė. O verdama ji su gardžiu pomidorų padažu, tad įgauna išskirtinio skonio. Patiekiant galima dėti juodųjų alyvuogių, daržovių. Ši menkė yra ypatingo skonio delikatesas.
Brandamincium
Pyragėlius primenantis patiekalas, kurio įdaras – sūdyta menkė su česnakais, aliejumi ir grietine. Gali būti patiekiamas su baltuoju padažu.
Ratatouille
Šiuo gražiu pavadinimu vadinamas daržovių troškinys.
Bouillabaisse
Tai žuvies sriuba, kurioje žuvies gabalėlių paprastai nerasite, sriuboje virusi žuvis patiekiama šalia patiekalo.
Aioli
Tradicinis Monako virtuvės padažas, gaminamas iš alyvuogių aliejaus, šviežiai spaustų citrinos sulčių ir česnako.