+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Airijoje

Tradiciniai patiekalai Airijoje

Tradiciniai Airijos patiekalai gaminami iš mėsos (kiauliena, jautiena, aviena, triušiena, paukštiena ir kt.), jūros gėrybių bei žuvies. Naudojama daug daržovių ir, žinoma, bulvių. Reikšminga vieta tenka ir sviestui bei naminiam sūriui. Airiams, kaip ir jų kaimynams anglams, būdingi sotūs pusryčiai, pavyzdžiui, kiaušinienė su šonine, žuvis, košė, skrudinta duona su džemu ir pan. Vakare airiai valgo lengvą maistą, o pagrindinis vaidmuo tenka pietums.

Taip jau susiklostė, kad bulvės anksčiau gelbėjo nuo bado, todėl ir šiandien airių virtuvėje bulvėms tenka svarbus vaidmuo.

XX amžiuje airių virtuvei darė įtaką kitos šalys ir joms būdingi maisto gaminimo būdai. Taigi nenuostabu, kad Airijoje mėgstamos picos, kinų maistas, greitasis maistas, taip pat neatsispiriama ir aštriems patiekalams. Bet nepamirštamos ir tradicijos bei tradicinei virtuvei būdingi ingredientai, maisto paruošimo būdai. Vertinami tradiciniai Airijos patiekalai, kurie paruošiami gana greitai ir nesudėtingai, bet visa tai labai priklauso nuo maisto kokybės.

TOP 5 tradiciniai patiekalai Airijoje

Bulvės

Bulves galima pavadinti tiek tradiciniu maistu, tiek tradicinių patiekalų ingredientu. Airiai savo virtuvę sunkiai įsivaizduotų be šios daržovės. Iš trintų bulvių gaminami pyragėliai. Bulvės kepamos, verdamos. Jos patiekiamos šalia mėsos patiekalų, dedamos į sriubas, salotas, tešlas, įvairiausius troškinius, iš jų kepama net duona. Bulvės paprastai valgomos bent kartą per dieną.

Airiškas troškinys

Šis tradicinis troškinys gaminamas iš avienos ir ėrienos, patiekiamas su svogūnais ir bulvėmis, valgomas drauge su juoda duona. Patiekalas troškinamas atvirame puode, geriausia – ant atviros ugnies. Duona, kuria užkandamas troškinys, irgi yra kepama. Tešlos receptas daug kam gali pasirodyti kiek keistas – tešlai naudojamos pasukos ir geriamoji soda.

Bulvių pyragas

Tai puikaus skonio desertas iš bulvių. Gaminant pyragą naudojamos virtos grūstos bulvės, jos maišomos su maltais migdolais, šlakeliu romo arba apelsinų ekstraktu. Ne kiekvienas paragavęs atspėtų, kad šis gardus desertas yra iš bulvių.

Dublin coddle

Troškinys, kuriam – kartais gali pasirodyti – naudojama viskas, kas pasitaiko po ranka ar kas lieka nuo pusryčių stalo, vakarienės, šventės ir pan. Kodėl? Nes į troškinį dedami gana skirtingi ingredientai ir jų daug. Pavyzdžiui, kiauliena, dešrelės bei kita mėsa, sultinys nuo virtos mėsos. Žinoma, dedama ir bulvių bei svogūnų, prieskonių beriama nedaug ir gana panašių. Dažniausiai apsiribojama druska ir pipirais, kartais pagardinama čiobrelio šakele ar šviežiomis petražolėmis. Šis troškinys taip pat valgomas su garsiąja sodos duona.

Bulvių piurė su troškintais kopūstais

Kopūstai ir bulvės – du reikšmingi Airijos virtuvės ingredientai, susijungia bendrame patiekale.





Airijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai