Tradiciniai patiekalai Andoroje
Daugiausia įtakos Andoros virtuvei turėjo nuostabios prancūzų ir katalonų virtuvės, visgi Andoros virtuvė nėra labai įmantri, čia mėgiami mėsos, daržovių patiekalai. Populiarios kopūstų ir bulvių salotos. Vienas iš dažnesnių patiekalų yra omletas su grybais, daržovių (morkų, bulvių, žirnių, kopūstų) sriubos.
Kaip jau minėjome, katalonų virtuvė paliko labai ryškų pėdsaką Andoros virtuvėje, tad čia populiarios katalonų dešrelės, nepaprastai skanūs daržovių troškiniai, tapas, kiaulienos patiekalai, jūrų gėrybės.
Andoroje populiarūs kiaulienos, veršienos, kiškienos patiekalai, išskirtinio skonio šernienos troškinys, ėriuko pjausniai. Mėgiama antiena, populiariausios šios žuvys: upėtakis, lašiša, menkė.
Andoroje gaminami be galo gardūs sūriai (karvės, ožkos, avies pieno) ir paštetai (ančių bei žąsų kepenėlių).
TOP 5 tradiciniai patiekalai Andoroje
Lakštiniai su sultiniu
Tradiciniai Andoros patiekalai nepasižymi dideliu įmantrumu. Vienas iš populiariausių čia – lakštiniai su sultiniu, kuris gaminamas iš mėsos ir bulvių. Prie lakštinių įprastai patiekiamos pupos.
Veršiena pomidorų padaže
Tradiciniai Andoros patiekaluose dažnai būna mėsos – tą jau išsiaiškinome. Šis veršienos patiekalas išskirtinio skonio, nepaliks abejingų. Jei gaminsite patys, bet neturite veršienos ar jos nemėgstate, sėkmingai ją galite pakeisti mūsų virtuvei įprastesne jautiena.
Patiekalui veršiena supjaustoma nedideliais gabalėliais, kepinama, atskirai pakepinami ir svogūnai, česnakas, didesniais gabalėliais supjaustomi pomidorai. Visa tai pagardinama raudonėliu, pilama baltojo vyno. Galiausiai abiejų keptuvių turinys sumaišomas, pagardinama druska bei pipirais ir gana ilgai troškinama ant mažos ugnies, taip visi ingredientų skoniai persipina. Troškinys paprastai patiekiamas su bulvėmis, galima valgyti ir su spagečiais.
Brac de llimona
Šio citrininio vyniotinio, kuris Andoros virtuvę pasiekė iš Katalonijos, turėtų paragauti visi neabejingi skanumynams. Švelnus, purus vyniotinio biskvitas vyniojamas su itin glotnios tekstūros kremu – tobulas derinys.
Aitrusis baklažanų troškinys
Jei mėgstate aštrų maistą, būtinai paragaukite baklažanų ir pipirų troškinio, kuris tikrai aitrus, todėl atsargiai, ypač jei nesate tokio maisto gerbėjas. Nors skonis nepaprastas, tradiciniams lietuviškiems skonio receptoriams gana neįprastas.
Trinxat
Taip vadinama bulvių ir kopūstų košė, dažnai pagardinama šonine ar lašinukais. Tradicinei Andoros virtuvei priklausančio patiekalo atsiradimą lėmė gyvenimo sąlygos ir žemdirbystė. Juk jau labai nuo seno jis puikiai tiko kalnuose gyvenantiems žmonėms pasisotinti ir drauge sušilti. Viešėdami Andoroje turėsite progą paragauti ne vien tradicinio trinxat. Restoranuose rasite ir įvairių patobulintų variacijų, pavyzdžiui, su anties kepenėlėmis, dešra, silke ir kt.