+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Danijoje

Danų virtuvė turi labai daug bendro su kitų Skandinavijos šalių virtuvėmis, taip pat čia nestokojama ir vokiečių virtuvei būdingų savybių. Pavyzdžiui, danų patiekalai, kaip ir vokiečių, yra pakankamai riebūs, sotūs, čia vyrauja kiauliena, jūros gėrybės, vaisiai bei daržovės, taip pat pienas, grūdai.

Tradiciniai Danijos patiekalai įmantrumu nepasižymi, juose nerasime ir labai daug šviežių vaisių bei daržovių, nes seniau, kuomet formavosi tradicinė virtuvė, ilgai išlaikyti vaisių bei daržovių nebuvo galimybių. Natūralu, kad prioritetas buvo teikiamas tiems produktams, kurie būdingi atitinkamu metų laiku, pavyzdžiui, žiemą dominuodavo bulvės, o štai vasarą – daržovės. Bet jos ir būdavo daugiausia naudojamos sezoniškai. Be abejo, bet kuriuo metų laiku netrūkdavo žuvies. Nestebina ir tai, kad tradicinėje virtuvėje dominuoja tokie maisto paruošimo būdai kaip konservavimas, marinavimas, sūdymas, rūkymas.

TOP 5 tradiciniai patiekalai Danijoje

Smorrebrod

Tai yra sumuštinis – populiariausias patiekalas šioje šalyje. Smorrebrod gaminamas iš ruginės duonos, ant kurios tepamas sviestas. Ingredientai gali būti patys įvairiausi – priklauso nuo skonio. Dažniausiai danai ant sumuštinio deda mėsą (jautieną, kiaulieną), krevetes, lašišą, sūrį, mėgsta ir salotas. Viešėdami Danijoje šių sumuštinių interpretacijų galėsite prisiragauti pačių įvairiausių ir atrasti būtent savo skonį. Daugelis teigia, jog patys skaniausi Smorrebrod yra su krevetėmis, citrinos griežinėliu, gabalėliu ešerio filė ir šviežiais krapais.

Šie sumuštiniai pasirenkami ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.

Kiaulienos kepsnys su petražolių padažu

Su garsiuoju danų sumuštiniu dėl populiariausio tradicinio patiekalo varžosi ir kiaulienos kepsnys su petražolių padažu. Šis patiekalas prieš kelerius metus išrinktas populiariausiu nacionaliniu Danijos patiekalu.

Kepta antis su obuoliais

Tradiciniai Danijos patiekalai pagrinde gaminami naudojant mėsą. Kad ir su obuoliais kepta antis – vienas populiariausių patiekalų. Be obuolių, patiekalui dar naudojamos slyvos, o šalia anties patiekiamos karamelizuotos bulvės, kopūstai ir rudasis padažas.

Virta menkė su garstyčių padažu

Žuvis Danijos virtuvėje užima reikšmingą vietą ir tai nenuostabu, atsižvelgiant į šalies istoriją, strateginę vietą. Labai populiarus patiekalas – virta menkė su garstyčių padažu ir ištirpintu sviestu. Žuvis patiekiama su kiaušiais (tik kietai išvirtais), krienais bei virtomis bulvėmis.

Havarti

Tai vienas mėgstamiausių danų sūrių, kurių šios šalies gyventojai vartoja daug. Havarti yra itin švelnaus skonio pieno sūris, kurio ištakos, teigiama, siekia dar XVIII amžių. Šis sūris naudojamas ir kaip ingredientas patiekalams, ir labai mėgiamas prie taurės vyno.





Danijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai