+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Filipinuose

Filipinų virtuvės ištakos – laikotarpis, kai ši sala dar buvo Malajų salyno provincija, tad perimta daug anuometinių malajų virtuvei būdingų maisto gaminimo tradicijų. Kiek vėliau joms įtakos turėjo ispanai, indai, japonai, kinai, arabai, net amerikiečiai, todėl Filipinų virtuvė tendencingai kito, įnešant į ją naujų skonių ir maisto gaminimo ypatumų.

Šiandien šalies virtuvės išskirtinis bruožas – druskos, acto ir česnako naudojimas, net labai gausus. Palyginti neseniai šį derinį papildė ir cukrus, suteikęs naują gūsį sūrumo, aštrumo ir rūgštumo dermėje.

Filipinų virtuvėje pagrindiniu smuiku griežia ryžiai, žuvis ir vėžiai. Labai mėgiami ir dažnai valgomi ryžiai gaminami įvairiais būdais – jie tampa ir pagrindiniu patiekalu, ir garnyru, ir net desertu.

Tradiciniai Filipinų šalies patiekalai, kaip ir kiti valgiai bei maisto gaminimo būdai, skiriasi atskiruose regionuose. Šiaurinėje šalies dalyje prioritetas teikiamas švelnesniems skoniams, čia populiari kiauliena, o pietuose – itin mėgiami aitrieji pipirai, mėsa vartojama retai.

Vyrauja įvairūs maisto gaminimo būdai, pavyzdžiui, ginataan yra maisto virimas kokosų piene, o adobo būdas naudojamas gaminant mėsos ir žuvies patiekalus, kai pagrindiniai šių patiekalų ingredientai yra pipirai, česnakas ir actas.

Šalyje įprasta sočiai pavalgyti per priešpiečius ir pietus – ant stalo gali puikuotis net 4–5 patiekalai.

TOP 9 tradiciniai patiekalai Filipinuose

Suman

Tai filipiniečių tradicinis patiekalas, nepaveiktas ispanų kultūros. Suman yra saldus ir gali būti įvairių variacijų. Skaniausia – lipnūs ryžiai, kurie garinami bambuko viduje, o patiekiami su cukrumi ir kokoso drožlėmis. Dar viena populiari Suman variacija – į bananų lapus įvynioti ir išvirti bananai.

Kilawin

Taip vadinamos populiariosios žalios žuvies salotos.

Lechon

Šventinis patiekalas. Tai įvairiausiomis daržovėmis ir žolelėmis įdarytas ant iešmo keptas paršelis.

Buko pyragas

Tai yra tradicinis filipiniečių pyragas su egzotišku, nuostabios tekstūros kokosų kremo įdaru – tikra palaima smaližiams.

Pancit

Tradiciniai filipinietiški makaronai. Taip – ne ryžiai, o makaronai. Kai pabos prie visų patiekalų patiekiami ryžiai, ragaukite Pancit.

Bibingka

Dar vienas patiekalas, kurio rekomenduojama paragauti desertų gerbėjams. Tai filipiniečių mėgiamo kokosų pieno, cukraus ir, žinoma, ryžių pudingas.

Pankitmolo

Tai – kiaulienos, vištienos ir grybų apkepas.

Longaniza

Gana aštrios dešrelės, čia gyvenančiųjų ypač mėgiamos pusryčiams.

Balutas

Tai – virtas kiaušinis su embrionu. Gal patiekalo aprašymas kai kurių ir nesužavės, bet šis tradicinis filipiniečių patiekalas čia gyvenančiųjų labai mėgiamas kaip užkandis. Sakoma, gardžiausias balutas su 7 dienų embrionu. Išdrįsite paragauti?








Komentarai