Tradiciniai patiekalai Gruzijoje
Gruzijos virtuvę galima padalyti į dvi dalis: rytų ir vakarų. O šių dviejų dalių skiriamasis bruožas yra ne kas kitas, kaip... sūris! Rytinėje šalies dalyje mėgstamas kietumu ir aštrumu pasižymintis sūris, kurį gardina prieskoniais bei žalumynais. O štai vakarinėje šalies dalyje labiausiai vertinamas sluoksniuotas sūris.
Tradiciniai Gruzijos patiekalai ir visi kiti gausiai gardinami žolelėmis – nenuostabu, nes Gruzijos virtuvėje prieskoninės žolelės užimą labai reikšmingą vaidmenį. Skirtingais jų mišiniais gardinami vis kitokie patiekalai. Populiariausios žolelės: bazilikai, krapai, petražolės, mėtos, svogūnų laiškai.
Gruzijos virtuvėje mėgstama mėsa. Vienas iš populiariausių mėsos patiekalų – šašlykas, kurio gaminimo būdas irgi skiriasi, atsižvelgiant į šalies regioną. Prie mėsos patiekiamas daržovių ir prieskonių padažas, vadinamas adžika.
Visi tradiciniai Gruzijos patiekalai atspindi kokią nors šalies tradiciją, istorijos vingį.
TOP 6 tradiciniai patiekalai Gruzijoje
Khashi
Viena iš populiariausių sriubų Gruzijoje, kurią dažnai renkamasi kitą dieną po vakarėlių pusryčiams, kadangi pasižymi sotumu ir maistingumu. Sriubai naudojamas jautienos sultinys, įvairios žarnos ir kt., bei negailima česnako. Sriubos konsistencija tirštoka, kaip ir daugelio gruziniškų sriubų.
Chačapuris
Tai – tradiciniai Gruzijos pyragėliai su sūriu. Tiesa, skirtinguose regionuose galite ragauti vis kitokių chačapurio skonių. Dažnai pyragėlyje puikuojasi ir kiaušinis. Chačapurį dažniau išvysite laivelio formos, bet daromi ir rageliai ar sluoksniuoti.
Chinkaliai
Tradiciniai gruziniški koldūnai dažniausiai su kiaulienos arba jautienos įdaru. Rečiau įdarui naudojama aviena. Žinoma, nepamirštama ir česnako, svogūno, gardinama kalendra. Jei nemėgstate mėsos, gruzinai koldūnų gali pasiūlyti ir su sūriu, grybais. Paprastai šis patiekalas patiekiamas vienas ir be jokių padažų. Kone labiausiai nustebins chinkalių forma – tarsi uždaras krepšelis, kurio viršuje susukta tešlos uodegėlė. Tiesa, pastaroji nėra labai skani, nes sausoka, tad jos valgyti nereikia.
Ajapsandali
Troškinys, kuris itin patiks nemėgstantiems mėsos. Ajapsandali yra tradicinis gruzinų virtuvės patiekalas, kuriam pagaminti naudojami baklažanai, česnakas, pomidorai, paprikos. Tai yra ingredientai pagal autentišką ajapsandali receptą. Kartais jam nusižengiama ir į troškinį dedama bulvių.
Charčio
Šios sriubos rasite ir daugelyje Lietuvos maitinimo vietų, bet paragauti tradicinės charčio sriubos Gruzijoje – išskirtinė patirtis skonio receptoriams. Sriubai naudojama jautiena arba vištiena, ryžiai, rūgštus vyšnių padažas bei smulkinti graikiniai riešutai. Keliaudami po šalį skirtinguose regionuose galite pasimėgauti vis kitokia charčio sriuba, nes naudojami skirtingi prieskoniai.
Mchadi duona
Iš kukurūzų miltų kepama duona labai populiari ant gruzinų stalo. Ji valgoma ir pusryčiams, ir su pietų patiekalais, ir dedama ant vakarienės stalo. Kartais valgoma tiesiog su sūriu.