Tradiciniai patiekalai Islandijoje
Islandų virtuvėje puikiai sutaria senosios tradicijos su naujovėmis. Šios šalies virtuvėje labai mėgiama aviena, pavyzdžiui, populiarus patiekalas iš šios mėsos – avies galvos slėgtainis, kuris mums, lietuviams, iš pirmo žvilgsnio bus labai panašus į šaltieną. Aviena gaminama kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, kepama avienos nugarinė, koja ar visas ėriukas, taip pat tai dažnas sriubų ingredientas. Islandų virtuvėje valgoma ir tokia daugeliui neįprasta mėsa kaip šiaurės elniai, arkliena, banginiai, rykliai, ruoniai ir pan.
Šalia visiems puikiai žinomų maisto ruošimo būdų islandai nevengia panaudoti ir tik jiems vieniems būdingų, pavyzdžiui, ryklienos pūdymą. Dar šviežia ryklio mėsa yra įkasama į smėlį ir laikoma kelis mėnesius!
Svečiuojantis Islandijoje verta paragauti dar vieno įmantraus patiekalo – ryklio pelekų, kurie pirmiausia sūdomi, tada marinuojami piene. Galima paragauti ir raugintų banginio lašinių.
Tikriausiai nieko nenustebinsime pasakę, kad islandai mėgsta ir žuvį. Tiesa, žuvis dažniausiai ruošiama subtiliai ir paprastai. Parenkamas švelnus vyno marinatas, prieskoninės žolelės. Labai mėgiama silkė, kuri tradiciškai ruošiama su svogūnais, actu, pomidorų padažu ir garstyčiomis bei pipirais.
Kalbant apie daržoves, tai islandų virtuvėje bene labiausiai dominuoja bulvės ir raudonieji kopūstai.
Tradiciniai Islandijos patiekalai daugeliui pasirodys įdomūs ir netikėti.
TOP 5 tradiciniai patiekalai Islandijoje
Rūkyta avies galva
Tai vienas labiausiai mėgiamų tradicinių patiekalų Islandijoje.
Pūdyta rykliena
Šviežia termiškai neapdorota ryklio mėsa užkasama į žemę ir paprastai šitaip laikoma net kelis mėnesius. Pirmiausia rykliui nukertama galva ir išskrodžiami viduriai, o mėsa užkasama į smėlį ir užverčiama akmenimis. Kam akmenys? Ryklių mėsa žmonėms yra toksiška, o spaudimas, kurį sudaro akmenys, padeda toksinus, skysčius su nuodais, pašalinti. Taip mėsa laikoma kelis mėnesius, dažniausia iki trijų. Paskui mėsa iškasama ir supjaustoma juostelėmis, kurios pakabinamos džiūti. Šioje stadijoje mėsa laikoma dar apie 4–5 mėnesius.
Tokia mėsa laikoma delikatesu, ji įgauna gana stiprų amoniako kvapą ir yra specifinio skonio. Jei esate delikatesų gerbėjas ir mėgstate neįprastus skonius, svečiuodamiesi Islandijoje būtinai paragaukite.
Skyr
Šiuo pavadinimu vadinamas tradicinis islandiškas jogurtas, seniau gamintas iš sugižusio pieno. Šiandieninis jogurtas, manoma, ne visiškai atitinka senąjį Skyr jau vien dėl to, kad šiandien jis gaminamas iš nugriebto pieno ir, palyginti su senuoju, yra pakankamai liesas. Toks jogurtas tampa kone kasdieniais pusryčiais islandams, jis valgomas kartu su riešutais, avižine koše, uogomis.
Hrutspungar
Tai – avino sėklidės, kurios rauginamos išrūgose su česnaku, želatina.
Tradicinis avienos troškinys
Troškinių variacijų galite paragauti pačių įvairiausių, nes kiekviena šeima turi savų receptų ir ingredientų. Bet būtinos sudedamosios dalys yra aviena arba ėriena, morkos, svogūnai, kopūstai, ryžiai arba avižiniai dribsniai bei griežčiai.
Islandijos miestai, kurie Jums gali patikti