+370 5 2111444 Pr-Pn 8:00-20:00, Št-Sk 10:00-18:00

Tradiciniai patiekalai Kipre

Tradiciniai Kipro patiekalai yra lengvi ir skanūs, o ingredientai juose dera itin puikiai.

Kipro virtuvėje mėgiamos salotos, populiariausios su fetos sūriu, salotų lapais, paprikomis, gardintos alyvuogių aliejumi ir natūraliomis citrinų sultimis. Karštiesiems patiekalams kipriečiai mėgsta patiekti ant grotelių arba molinėse krosnyse keptą mėsą arba žuvį. Mėsos patiekalai paprastai valgomi su šviežiomis salotomis. Čia labai mėgiami šašlykai, įvairūs mėsos faršo apkepai, mėsos faršas įvyniojamas į vynuogių lapus. Dažniausiai vartojama ėriena ir vištiena.

Svarbi vieta Kipro virtuvėje tenka ir sūriui – bene labiausiai mėgiamas kietasis avies pieno sūris, taip pat dažnai gaminamas ir ožkos pieno sūris. Pastarasis skrudinamas grilyje – skonis tobulas.

Kipro virtuvė sunkiai įsivaizduojama be alyvuogių ir alyvuogių aliejaus. Iš daržovių čia populiariausios saldžiosios bulvės, burokėliai, cukinijos bei baklažanai, žiediniai kopūstai, šparagai, pupelės, artišokai ir kt. Maistui gardinti įprastai naudojamos pačių užaugintos šviežios žolelės, pavyzdžiui, bazilikas, čiobreliai, raudonėlis.

TOP 8 tradiciniai patiekalai Kipre

Meze

Sakoma, jei buvai Kipre ir neparagavai meze, tai tas pats, lyg šalyje nė nebūtum buvęs. Meze yra užkandžių rinkinys – vienas tradicinių Kipro virtuvės patiekalų. Užkandžiai gaminami iš mėsos ir žuvies, patiekiama su įvairiais padažais. Vietiniai, sako, kad meze reikia valgyti lėtai ir mėgautis. Tiesa, viešėdami Kipre nepagailėkite investicijų ir meze ragaukite restorane. Būtent – ragaukite, nes patiekalas, galima sakyti, daugiau ragaujamas, nei valgomas, kadangi jo ypatingumas – mažomis porcijomis patiekiami skirtingi patiekalai, kurių skaičius gali siekti net tris dešimtis. Paprastai pradedama nuo alyvuogių, šviežios duonos ir salotų, žinoma, negailima įvairių padažų. Toliau ant stalo keliauja vyne marinuoti aštuonkojai, tada – mėsos patiekalai, įvairūs sūriai, vietiniai koldūnai ir t.t. Pabaigai – gardūs saldumynai ir švieži vaisiai.

Souvlakia

Tai kiaulienos kebabas, kuriam mėsa ant iešmo kepama kepsninėje, patiekiama su šilta pita ir šviežių daržovių salotomis.

Halloumi

Halloumi vadinamas puikaus skonio vietinis sūris iš karvės ir avies pieno.

Taramosalata

Taip vadinamas patiekalas iš sūdytų karpio arba menkės ikrų, kurie sumaišyti kartu su bulvių ir duonos gabalėliais.

Moussaka

Kipre ragaukite nuostabaus skonio moussaka pyrago, kurio ingredientai yra jautiena arba aviena, bulvės, kipriečių itin mėgiami baklažanai, cukinijos. Moussaka patiekiamas su baltu padažu.

Loukanika

Tai vyne mirkytos kiaulienos dešrelės, rūkytos su ypatingo kvapo ir skonio suteikiančia kalendra bei raudonaisiais pipirais.

Afelia

Afelia – dar vienas tradicinis Kipro patiekalas. Tai raudonajame vyne troškinta kiauliena.

Koupepia

Vizualiai patiekalas primena mums įprastus balandėlius. Tik šiuo atveju mėsa vyniojama ne į kopūstą, bet į vynuogių lapus.





Kipro miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai