Tradiciniai patiekalai Kroatijoje
Kroatijos virtuvė priklauso Viduržemio jūros virtuvėms, bet turi nemažai ir Balkanų virtuvei būdingų bruožų, didelę įtaką darė šalia esančios šalys, pavyzdžiui, Italija, Austrija ir kt.
Kroatų virtuvėje dominuoja žalumynai, labai mėgstamos jūrų gėrybės, pavyzdžiui, krevetės, kalmarai ir kt., reikšmingą vietą, žinoma, užima ir žuvis. Klimatas, gyvenimo būdas, strateginė šalies padėtis lėmė, kad Kroatijos gyventojai prioritetą teikia šviežiems vaisiams bei daržovėms. Ir nelabai mėgsta konservuoti, marinuoti ar kitaip apdoroti maistą, kad jis galėtų būti ilgai laikomas.
Tradiciniai Kroatijos patiekalai daugiausia apima tokius ingredientus kaip mėsa, sardinės, avių pieno sūris, daržovės ir pan.
TOP 5 tradiciniai patiekalai Kroatijoje
Peka
Tai yra mėsos ir bulvių patiekalas, bet toli gražu ne toks paprastas, kaip gali pasirodyti iš pavadinimo. Patiekalas kepa lėtai apie 3–4 valandas, jam pagaminti reikalingas didžiulis apvalus indas. Į jį dedamos stambiai pjaustytos bulvės, o ant jų suguldomi didžiuliai mėsos gabalai (dažniausiai naudojama aviena, veršiena arba kiauliena). Galima dėti ir kitų daržovių, pavyzdžiui, paprikų, cukinijų ir kt. Ingredientai gausiai apipilami alyvuogių aliejumi, beriama druskos ir pipirų, taip pat šviežių žolelių – puikiai tinka rozmarinas. Indas uždengiamas apvaliu dangčiu. Tai ne viskas – aplink indą ir ant jo dangčio dedamos karštos žarijos, kurios kepant vis papildomos, kad inde būtų palaikoma reikiama temperatūra. Dėl lėto ir ilgo kepimo mėsa būna sultinga, be galo gardi ir su švelniu dūmų skoniu.
Paški Sir
Dar kitaip vadinamas Pago sūriu (pavadinimas kildinamas nuo Pago salos, kurioje gaminamas sūris) šis gardėsis yra vienas iš labiausiai vertinamų sūrių Europoje. Išskirtinio skonio kietasis, riebus sūris tiesiog tirpsta burnoje. Jis unikalus tuo, kad yra gaminamas iš avių pieno, o tada mažiausiai metus brandinamas. Viešint Kroatijoje privalu paragauti šio išskirtinio sūrio, kurio nerasite jokioje kitoje šalyje.
Dalmatinski pršut
Dalmatijos regionui būdingas patiekalas – rūkytas ir vytintas kumpis su prieskoniais. Išskirtinio skonio kumpis su aukščiau aprašytu Pago sūriu sukuria idealaus skonio harmoniją. O jei dar šalia alyvuogės...
Buzara
Dalmatijos regionui būdingas firminis krevečių, kaitinamų su pomidorais bei svogūnais, patiekalas. Ingredientai kaitinami šviežių žolelių padaže.
Kulen
Tai yra tradicinis saliamis itin pikantiško skonio, gausiai gardintas raudonaisiais pipirais. Kulen patiekiamas su sūriu, pomidorais, paprika, daržovėmis. Saliamo ir gamybos, ir rūkymo procesai yra tradiciniai.
Kroatijos miestai, kurie Jums gali patikti