+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Moldovoje

Moldovos virtuvės formavimuisi įtakos turėjo kitų šalių – Turkijos, Graikijos, o vėliau ir Bulgarijos, Rusijos bei Ukrainos – maisto gaminimo ypatumai. Nemažai tradicinių patiekalų Moldovoje primins ir kaimyninėse šalyse ragautus valgius.

Moldovos virtuvėje labai mėgstamos daržovės. Tiek tradiciniams Moldovos patiekalams, tiek kitiems pagaminti dažnai naudojami baklažanai, pomidorai, paprikos, svogūnai, baltieji kopūstai, pupelės, itin mėgstamas česnakas. Daržovės valgomos ne tik šviežios, jos verdamos, kepamos, taip pat labai gardžiai marinuojamos, konservuojamos, sūdomos. Daugelio patiekalų pagrindiniu ingredientu tampa kukurūzų miltai, populiarūs ir patys kukurūzai.

Moldavų virtuvėje dominuoja ir mėsos patiekalai. Vienas populiariausių yra guliašas, taip pat kepta mėsa, sriuba su vištiena, populiaru mėsą kepti ant grotelių. Jei pateksite į vietinių šventę, ant stalo visada išvysite šaltienos, makaronų bei kopūstų suktinukų, primenančių mums puikiai žinomus balandėlius.

Tradiciniai Moldovos patiekalai visoje šalyje nėra vienodi – jie skiriasi pagal regionus. Rytinėje šalies dalyje pagrindiniu tradiciniu valgiu laikomi ukrainietiški barščiai, o štai pietuose – labai gardus vištienos padažas. Labiau rusų apgyvendintose vietovėse, pagrindiniu tradiciniu patiekalu laikomi virtiniai.

Populiariausi prieskoniai – česnakas ir pipirai.

TOP 6 tradiciniai patiekalai Moldovoje

Mămăligă

Tai ypatingai skani kukurūzų košė, kuri patiekiama dažniausiai su sūriu, šonkauliukais, grietine ar kepta mėsa.

Įdaryti kopūstai

Šis patiekalas daugeliui lietuvių primins mūsų mėgstamus balandėlius. Įdarui paprastai naudojama kiauliena, kuri įsukama į kopūsto lapus.

Brinzos ir pomidorų apkepas

Patiekalui naudojami du pagrindiniai ingredientai: pomidorai ir moldavų bei aplinkinių šalių gyventojų labai mėgiama brinza. Įprastai patiekalas gardinamas druska, pipirais ir česnaku. Būtinai turite paragauti šio patiekalo, priskiriamo prie populiariausių tradicinių šalies patiekalų.

Barščiai

Keliaudami po Moldovą galite paragauti įvairių barščių variacijų. Kišiniovo mieste mėgaukitės Kišiniovo barščiais, taip pat šalyje labai populiarūs moldaviški barščiai su pupelėmis.

Guliašas

Jam pagaminti paprastai naudojama kiauliena arba jautiena, svogūnai, įvairios, pagal nuožiūrą ir skonį parinktos daržovės.

Keptos kepenėlės

Šio maistingo, sveiko ir sotaus patiekalo paragauti verta. Jam pagaminti naudojamos keptos ir sumaltos kiaulienos arba jautienos kepenys, kurios gardinamos grietine ir druska, o patiekiamos su ridikėliais.





Moldavijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai