+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Rumunijoje

Rumunų virtuvėje svarbus vaidmuo tenka žuviai – pastaroji čia labai mėgstama, todėl nenuostabu, kad kai kurie tradiciniai Rumunijos patiekalai yra būtent iš žuvies, pavyzdžiui, giuveši. Nenuostabu, ant stalo dažnai atsiduria ir gardžiai paruošta žvėriena – šioje šalyje populiaru medžioti. Labiausiai vertinami patiekalai iš stirnienos nugarinės. Kalbant apie mėsą būtina paminėti rumunų labai mėgstamą ant grotelių keptą avienos krūtinėlę, patiekiamą su virtais burokėliais, marinuotais pomidoriukais bei kepintais svogūnais.

Dalis maisto gaminimo tradicijų yra pasiskolintos ir modifikuotos ne iš turkų virtuvės. Pavyzdžiui, rumunai labai mėgsta turkišką sarmale patiekalą. Skirtumas tas, kad Turkijoje jam pagaminti naudojama aviena, o Rumunijoje – kiauliena, veršiena, rūkytas kumpis ir kopūstai.

Garnyras prie dažno rumunų patiekalo yra marinuotos daržovės. Taip pat šalyje mėgstamo tirštos konsistencijos sriubos. Rumunų virtuvėje gausiai naudojama prieskonių, prieskoninių žolelių, labai mėgstami vaisiai ir daržovės. Svarbi vieta rumunų virtuvėje tenka kukurūzams, kukurūzų miltams.

Visų šalių virtuvėse rastume puikių desertų, rumunai – ne išimtis. Desertai čia labai mėgstami ir jų pagaminama daug, labai skanių ir įvairių rūšių. Populiarūs sluoksniuotos tešlos gaminiai, gardėsiai iš varškės, sausainiai su riešutais ir kt.

Pusryčiams rumunai bene labiausiai mėgsta kvietinę duoną su džemu ir turkišką kavą, kitas populiarus pasirinkimas – kiaušiniai, omletas.

TOP 7 tradiciniai patiekalai Rumunijoje

Giuveši

Tai žuvies patiekalas iš skirtingų rūšių žuvies, apkepintos orkaitėje ir patiektos su troškintomis daržovėmis.

Sarmale

Tokiu pavadinimu vadinami malta mėsa įdaryti kopūstų lapai, lietuviams primenantys balandėlius.

Ardei umpluti

Tai mėsa, sūriu ir daržovėmis įdarytos paprikos.

Mamaliga

Mamaliga vadinama piene virta ir sūriu bei sviestu gardinta kukurūzų košė

Salata de vinete

Tai salotos, kurių pagrindinis ingredientas – kepinti baklažanai. Taip pat dedama svogūno, gardinama tradiciniais prieskoniais: druska, pipirais ir česnaku. Šių salotų galite ragauti kelių variacijų, kadangi vieni mėgsta ingredientus maišyti su aliejumi (populiariausias pasirinkimas – alyvuogių aliejus, bet naudojamas ir kukurūzų ar saulėgrąžų), kiti – su majonezu.

Mujdei

Tai tradicinis padažas, gaminamas iš trintų česnakų, aliejaus ir druskos. Jis populiarus prie daugelio patiekalų – mėsos, žuvies, net bulvyčių.

Rasol

Rasol – iš mėsos gaminamas tradicinis rumunų valgis. Įprastai naudojama paukštiena: vištiena, žąsiena, antiena arba kalakutiena. Dar patiekalui naudojamos bulvės ir daržovės.





Rumunijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai