+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Slovėnijoje

Slovėnų virtuvės formavimuisi didelės įtakos turėjo kaimyninių šalių maisto gaminimo ypatumai. Nenuostabu, kad daugelis mėgstamiausių slovėnų patiekalų yra ne autentiški jų, bet pasiskolinti iš kitų šalių. Pavyzdžiui, iš Vengrijos slovėnai perėmė guliašą bei aštrias sriubas, iš Italijos – raviolius bei rizotą, iš Austrijos – gardųjį obuolių štrudelį ir garsųjį Vienos šnicelį. Štai iš vokiečių slovėnai perėmė dešrelių kepimo tradicijas, iš slavų virtuvės slovėnai perėmė ir sėkmingai savo virtuvėje įkurdino grybus, grikių košę, virtinius. O Viduržemio jūros kraštų virtuvių įtaka – puikiai paruoštos jūros gėrybės.

Atskiruose Slovėnijos regionuose juntami labai ryškūs virtuvių skirtumai. Kodėl? Bene daugiausia įtakos tam turi skirtingas klimatas ir geografinė padėtis. Pavyzdžiui, vietovėse, kuriose vyrauja slėniai, labai populiari duona. Slovėnai ją kepa patys ir labai didžiuojasi savo duonos kepimo tradicijomis. Platus duonos rūšių spektras suteikia plačias pasirinkimo galimybes.

Slovėnų virtuvėje dominuoja mėsa, ypač mėgstama aviena. Svečiuodamiesi Slovėnijoje turėsite progą paragauti ir... arklienos! Šalyje labai mėgstami ir populiarūs kumeliuko mėsos kepsniai. Taip pat vartojama daug daržovių, grybų, bulvių. Slovėnai sunkiai savo virtuvę įsivaizduoja be grikių košės.

TOP 6 tradiciniai patiekalai Slovėnijoje

Potica

Tradiciniai Slovėnijos patiekalai gardūs ir įdomaus skonio. Vienas tokių – nacionalinis pyragas potica (tešlos vyniotinis su graikiniais riešutais).

Gibanica

Tai dar vienas įstabaus skonio pyragas su aguonomis, obuoliais, graikiniais riešutais bei sūriu ir grietinėle. Pyrago įdarai sluoksniuojami, tad gaminys ne tik labai skanus, bet ir vizualiai atrodo itin išvaizdžiai.

Ričet

Tai riebi sriuba, verdama iš bulvių, morkų, pomidorų, pupelių, taip pat svogūnų, ropinių kopūstų, gardinama česnakais.

Fritaja

Patiekalas labai patiks vegetarams. Fritaja gaminama iš šparagų, svogūnų ir kiaušinių. Kartais šparagai keičiami grybais – pagal skonį.

Kukuliai

Kukuliai slovėnų virtuvėje labai populiarūs, keliaudami po šalį jų paragausite pačių įvairiausių variacijų. Kukulių įdaras gali būti koks tik norite, pavyzdžiui, sūris, riešutai ir kt.

Kremna rezina

Tai vienas populiariausių slovėnų gardumynų – vanilinis kreminis pyragas. Sakoma, kad gardžiausias jis Bledo mieste, turistai autobusais čia važiuoja vien dėl šio įstabaus pyrago. Ar tai tiesa? Tam, kad įsitikintumėte, turėsite pakeliauti po Slovėniją ir paragauti pyrago skirtingose vietovėse. Kepinys gražus, purus ir be galo kvapnus, o aromatingas kremas, įspraustas tarp dviejų tešlos lakštų, atrodo be galo viliojančiai. Nors pyragas yra kreminis, tikrai nepasirodys labai riebus ar pernelyg saldus.








Komentarai