+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Suomijoje

Savo virtuvę, kulinarijos ištakas bei tradicijas ypač vertinantys bei puoselėjantys suomiai turi kuo nustebinti net didžiausius gurmanus. Neįprastų, įmantrių ingredientų patiekaluose nerasite, bet čia ir slypi suomių maisto gamybos paslaptis – iš, regis, visiškai paprastų dalykų jie geba paruošti gardžiausius patiekalus.

Suomijoje vartojama daug šviežios duonos ir tikriausiai nieko nenustebinsime pasakę, kad suomiai labai mėgsta žuvį. Pastaroji ant stalo labai dažnai patiekiama kaip pagrindinis patiekalas. Tradiciniai Suomijos patiekalai (didelė dalis jų) taip pat gaminami iš vienokios ar kitokios žuvies.

Jei svečiuositės šalies šiaurinėje dalyje, bus nesunku pastebėti, kad čia regiono virtuvėje karaliauja elniena, ypač mėgstama valgyti su spanguolių uogiene.

Duona, aptepta sviestu su prieskoniais – labai mėgstamas suomių užkandis, nereikalaujantis didelio vargo gaminant ir atimantis labai nedaug laiko. Suomiai ypač vertina naminį maistą.

TOP 6 tradiciniai patiekalai

Kalakukko

Tai tradicinis Suomijos patiekalas, gaminamas iš žuvies, derinant ją su lašinukais. Jo gamyba trunka net kelias valandas. Labiausiai patiekalas paplitęs rytinėje šalies dalyje, tačiau jo atrasite ir keliaudami po kitus Suomijos regionus.

Leipäjuusto

Taip vadinamas tradicinis keptas suomių gamybos pieno sūris. Dažniausiai gaminamas iš karvių pieno, tačiau keliaudami po šalį turėsite progą paragauti ir iš ožkų ar net elnių pieno gaminto sūrio! Gaminant sūrį pienas pirmiausia fermentuojamas, pats sūris kepamas kaip pyragas. Bene labiausiai suomiai šį sūrį mėgsta valgyti su tekšių džemu. Sūrio skonis itin subtilus, tikrai vertas paragauti.

Korvapuusti

Taip vadinamos labai gardžios suomių bandelės. Iš pirmo žvilgsnio jos niekuo nenustebins, tačiau jų paragavę suprasite, kad skonis išties tobulas. Bandelių rasite daugelyje maitinimo įstaigų.

Poronkäristys

Tai elnienos patiekalas, kuriam mėsa pjaustoma plonomis juostelėmis, patiekiama su bulvių koše ir suomių itin mėgstamomis bruknėmis. Tradiciškai mėsa kepama elnio taukuose – tokios variacijos tikrai paragausite nuvykę į Laplandiją.

Lohikeitto

Tradicinė suomiška sriuba – lašišos sriuba, kuri yra labai paprastai pagaminama, niekuo neįmantri, bet nuostabaus skonio. Be lašišos, dar dedami tokie ingredientai: bulvės, svogūnai, morkos, grietinėlė, gardinama pipirais bei krapais.

Karjalanpiirakka

Tai labai gardūs pyragaičiai, gaminami iš ruginės tešlos, iškočiojamos itin plonai. Pyragaičiams galima naudoti norimą įdarą, tad keliaudami po šalį neabejotinai ragausite įvairių variacijų. Bet populiariausias įdaras yra ryžiai arba bulvės, mėgiamos ir morkos.





Suomijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai