+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Švedijoje

Švedijos virtuvėje vyrauja paprastumas. Vyraujančiam minimalizmui įtakos turėjo neturtingų gyventojai. Galbūt kam nors ir nežinoma, tačiau Švedija kadaise buvo labai skurdi valstybė. Nedėkingas šiuo atžvilgiu buvo ir klimatas – ilgai besitęsiantis šaltasis periodas apribojo galimybes maisto gamyboje naudoti šviežius produktus. Tikriausiai nieko nenustebinsime pasakydami, jog švedų virtuvėje pagrindiniu smuiku griežia žuvis ir mėsa (ypač populiari elniena). Taigi, ir tradiciniai Švedijos patiekalai taip pat gaminami labai paprastai, greitai, dažniausiai iš to, kas, kaip sakoma, „po ranka“.

Desertui švedai mėgsta smaguriauti blynais, keksais, pyragais, mielai kepa ir sausainius bei biskvitus.

Tiesa, būtent švedams turėtume padėkoti už „švediško stalo“ tradiciją, kilusią iš šios šalies prieš daugelį metų. Anuomet susirinkus dideliam svečių būriui, iškildavo poreikis greitai juos pamaitinti, todėl maistas būdavo išdėliojamas ant stalo ir kiekvienas galėdavo pasirinkti tai, ko nori.

Tradiciniai patiekalai Švedijoje nepasižymi prieskonių gausa, bet jiems būdingas sotumas, riebumas, mėgstama naudoti nemažai cukraus.

TOP 5 tradiciniai patiekalai Švedijoje

Kottbullar

Tai švediški kukuliai, paprastų kotletų analogas, tik jų forma kitokia – nedideli, rutuliuko formos. Dažniausiai šie kukuliai patiekiami su bulvių koše, bruknių uogienė ir specialiu rudu padažu. Būtent mėsos ir bruknių uogienės derinys patiekalui suteikia išskirtinio skonio.

Vėžiai

Vėžiai Švedijoje – nacionalinis patiekalas. Jų gaminimo būdų yra ne vienas, bet labiausiai mėgiami virti aluje. Kasmet rugpjūčio antrą ketvirtadienį net organizuojama didžiulė aluje ruošiamų vėžių valgymo šventė. Įstabaus skonio paslaptis – į verdantį alų vėžiai dedami dar gyvi.

Smorgastarta

Tai yra tikrų tikriausias sumuštinių tortas, vizualiai atrodantis kaip įprastas tortas, bet... verta įsižiūrėti atidžiau. O štai tada pamatysite krevetes, rūkytą lašišą, pjaustytą mėsą, daržoves. Šio sumuštinio – torto pagrindui naudojamas storas duonos sluoksnis, įprastą tortams glajų atstoja specialus mišinys iš majonezo, grietinės ir sviesto. O štai papuošimui naudojama jau minėta, mėsa, žuvis, jūros gėrybės. Skonio požiūriu šis tortas labai artimas sumuštiniui, bet vizualiai atrodo lyg saldus tortas.

Gravlax

Gravlax arba sūdyta lašiša, dažniausiai valgoma kaip užkandis su Švedijoje populiaria duona ar karštomis bulvėmis. Lašišos ruošimo įgūdžiai tikrai gali būti pavadinti švedų pasididžiavimu. Dailiai supakuotų sūdytos lašišos gabalėlių galima įsigyti kaip suvenyrų.

Nyponsoppa

Tai erškėtuogių sriuba, kurioje nerasite įprastų sriuboms ingredientų, tačiau rasite... migdolinius sausainukus! Ši sriuba dažnai pasirenkama kaip pusryčių valgis ar net desertas, taip pat gali būti patiekta ir kaip gėrimas. Ją mėgstama valgyti kartu su vaniliniais ledais. Erškėtuogių sriuba patiekiama arba šilta, arba šalta – pagal skonį.





Švedijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai