Tradiciniai patiekalai Vengrijoje
Vengrų virtuvėje maistui tenka ypatingas vaidmuo, patiekalai turi būti gardūs, kokybiški, sotūs, todėl patiekaluose dominuoja riebumas ir kaloringumas.
Paprika yra tas produktas, be kurio vengrų virtuvę įsivaizduoti būtų sunku. Ji yra ir pagrindinis prieskonis ir pagrindinis ingredientas daugelyje patiekalų. Gali kilti klausimas, kodėl būtent paprika? Toks jos populiarumas šios šalies virtuvėje siejamas su Napoleonu. Teigiama, jog Napoleonui paskelbus blokadą, iš maisto pramonės rinkos Europoje dingo juodieji pipirai. Vengrų valstiečiai rado alternatyvą – džiovintus ir smulkintus raudonųjų pipirų miltelius, ilgainiui tapusius vengrų virtuvės simboliu.
Tradiciniai Vengrijos patiekalai pasižymi sotumu. Pavyzdžiui, vienas populiariausių yra guliašas, kuris būdavo gaminamas tik vyrų, ir tik lauke. Apskritai, vengrai mėgsta pavalgyti sočiai, todėl nenuostabu, jog daugelyje tradicinių patiekalų vyrauja mėsa (populiariausia yra kiauliena, jautiena).
Laikomasi pozicijos, kad puikaus skonio bet kokiai sriubai ar troškiniui suteiks šviežios žolelės. Mėgstamiausios yra rozmarinas, mairūnas, peletrūnas, čiobrelis ir petražolė.
Iš daržovių reikėtų išskirti kopūstą, neretai patiekaluose dominuoja ir svogūnas, pomidorai bei, žinoma, saldžiosios paprikos. Paprastai daržovės pjaustomos gana smulkiai ir troškinamos, dažniausiai – su miltais ir grietine.
Vengrijoje tyvuliuoja didžiulis Balatono ežeras, o jo apylinkių virtuvėje dominuoja žuvies patiekalai. Tradiciškai žuvis yra kepama nepjaustyta.
TOP 5 tradiciniai patiekalai Vengrijoje
Guliašas
Nepaminėti guliašo, kalbant apie tradicinius vengrų patiekalus, būtų neatleistina. Vengriškas guliašas gaminamas iš mėsos, makaronų, daržovių ir gardinamas paprika. Kaip jau minėjome, seniau guliašą lauke gamindavo vyrai, bet dabar gamybos procesu dažnai užsiima ir moterys. Kiekviena šeimininkė turi savitą guliašo receptą, todėl keliaudami po šalį galite paragauti įvairių guliašo interpretacijų, nors pagrindiniai ingredientai paprastai nekinta.
Įdarytos paprikos
Tai dar vienas tradicinis patiekalas Vengrijoje. Paprikų įdarui gali būti naudojami įvairūs ingredientai, bet dažniausiai tai būna mėsa ir daržovės. Keliaudami po šalį galite paragauti nemažai įdarytų paprikų variacijų.
Paprikašas
Paprikašu vadinamas troškinys, kuriame yra labai daug paprikos, kepintos mėsos (paprastai naudojama veršiena, gali būti vištiena), taip pat rasite rūkytų lašinukų, pomidorų, svogūnų, troškinys gardinamas česnakais ir, žinoma, grietine.
Žuvienė
Būtinai turite paragauti tradicinės, puikaus skonio vengriškos žuvienės, kuri gaminama naudojant kelias paprikų rūšis ir nemažai pomidorų.
Hortobágyi palacsinta
Tai veršienos troškinys, įvyniojamas į plonytį blynelį. Patiekiamas su grietine.
Lankytinos vietos Vengrijoje
Spalvingoji Vengrija yra viena gražiausių šalių Europoje. Ją supantys kalnai kuria gražiausius peizažus, žavinčius tiek šiltuoju metų laiku, tiek ir žiemą. Vasarą Vengrija patraukli keliaujantiems pažintiniais tikslais, o žiemą daugelio keliautojų laukia puikūs slidinėjimo kurortai. O kur dar garsieji Vengrijos terminiai baseinai, mineraliniai šaltiniai ir kt.!
Lankytini objektai Vengrijoje nėra susitelkę tik didžiuosiuose miestuose – keliaukite po šalį ir mėgaukitės karališkąja architektūra, jaukiais miesteliais ir kaimo vietovėmis, maudynėmis Balatono ežere, žygiais gamtoje ir kt.
Vengrijos miestai, kurie Jums gali patikti