+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Bosnijoje ir Hercegovinoje

Istorijos vingiai taip lėmė, kad Bosnijos ir Hercegovinos virtuvei didelės įtakos turėjo Turkija ir šios šalies gaminimo įpročiai, taip pat savo pėdsaką paliko ir graikai bei Viduržemio jūros valstybėms būdingos kulinarinės tradicijos.

Bosnijoje ir Hercegovinoje mėgiami mėsos, daržovių patiekalai, troškiniai, dešrelės. Iš mėsos ant bosnių stalo dažniausiai atsiduria jautiena ir aviena. Skanaudami šios virtuvės patiekalus netruksite pastebėti, kad juose susipynusios ištisos prieskonių pynės. Jų naudojamas tikrai platus spektras, bet saikingais kiekiais – būtent tiek, kiek reikia patiekalui suteikti išskirtinį skonį.

Tradiciniai Bosnijos ir Hercegovinos patiekalai sotūs, bet lengvi, skanūs, juose dominuoja mėsa ir daržovės. Dažniausiai tradiciniai patiekalai yra verdami. Šios šalies virtuvės patiekalai tikrai yra sveiki, nes gamyboje naudojamos tik skanios ir natūraliai užaugintos daržovės, o gaminant naudojama daug vandens.

Tradicinėje virtuvėje, kaip minėjome, mėgiami mėsos patiekalai, pavyzdžiui, kukuliai, dešrelės, didžiosioms šventėms populiaru ant iešmo kepti avieną. Taip pat vietiniai noriai gamina ir sriubas, pavyzdžiui, vištienos, veršienos, pupelių.

Kalbant apie saldumynus, tai bosniai labiausiai vertina chalvą, taip pat čia labai mėgiami įvairūs pyragėliai su įdarais. Riešutais įdaryti kepti obuoliai privers pirštus apsilaižyti net tuos, kurie sakosi esą abejingi desertams, taip pat čia populiarūs saldūs lietiniai.

TOP 6 tradiciniai patiekalai Bosnijoje ir Hercegovinoje

Įdarytos daržovės

Bosnių virtuvėje populiaru įdaryti paprikas, cukinijas, įdarą įvynioti į kopūstus ar vynuogių lapus. Pačiam įdarui dažniausiai pasirenkama mėsa ir ryžiai. Būtinai paragaukite šio patiekalo variacijų svečiuodamiesi Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Cevapi

Šį patiekalą dar galite išgirsti vadinant cevapčici. Tai – nedidelės keptos dešrelės, populiarios ne tik šioje, bet ir kitose Balkanų šalyse. Dešrelės gaminamos iš kelių rūšių maltos mėsos, nors Bosnijoje ir Hercegovinoje dažniausiai naudojamos jų mėgstamiausios – jautiena ir aviena. Dešrelės patiekiamos su specialia duonele, svogūnais ir su grietine arba specialiu padažu, kuriam pagaminti reikia raudonųjų paprikų, baklažanų, česnakų ir aitriųjų pipirų.

Pura

Pura vadinama tradicinė bosnių kukurūzų košė, kuri gaminama, kaip sako pats patiekalo pavadinimas, iš kukurūzų kruopų, o patiekiama su grietine arba raugintu pienu.

Musaka

Labai gardus maltos jautienos apkepas iš bosnių virtuvėje populiarių baklažanų ir bulvių.

Įdaryta aviena

Svečiuodamiesi šioje šalyje paragaukite itin gardžios svogūnais ir špinatais įdarytos avienos.

Chalva

Daugeliui šis gardėsis puikiai žinomas, tikriausiai ne vienam iš mūsų primena vaikystę. Tai – tradicinis bosnių saldumynas, gaminamas iš sezamo sėklų ir medaus.








Komentarai