+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Baltarusijoje

Baltarusija yra ta šalis, kuri puikiai išlaikiusi senąsias maisto gaminimo tradicijas. Šalies virtuvė primena ir kitų slavų šalių virtuves, o gyvenantys Lietuvoje ragaudami baltarusių patiekalus atras daug panašumų su gimtosios šalies virtuve.

Viešėdami Baltarusijoje netruksite pastebėti, kad šalies virtuvėje pagrindiniu smuiku griežia bulvės – tiek tradiciniai Baltarusijos patiekalai, tiek ir kiti gaminami iš šios daržovės. Negana to, apie bulves šalyje net kuriamos dainos, joms dedikuojami šokiai, bulvės prilyginamos duonai (vadinamos antrąja duona). Keliaudami po Baltarusiją taip pat pastebėsite nemažai specializuotų maitinimo įstaigų, kuriose patiekiami patiekalai tik iš bulvių. Pastarosios kepamos, verdamos, iš jų gaminami apkepai, pyragėliai, jos patiekiamos su mėsa, grybais ir t. t.

Kad nepagalvotumėte, kad baltarusiai maitinasi vien bulvėmis, pasakysime, kad šalyje suvartojama ir daug mėsos, populiariausia – kiauliena. Bet prie mėsos patiekalų patiekiamos... Bulvės! Visgi galimos ir kitos variacijos, pavyzdžiui, morkos, žirneliai, juodieji ridikai. Baltarusijoje labai mėgiami silpnai parūkyti arba sūdyti kiaulienos lašiniai. Pastarieji valgomi su svogūnais ir / ar česnakais.

Šalyje populiarūs ir grybai, kurie šaldomi, kepami, verdami, marinuojami. Taip pat baltarusiai stebina gebėjimu itin gardžiai marinuoti, šaldyti, konservuoti uogas bei daržoves, todėl jų netrūksta visais metų laikais.

TOP 5 tradiciniai patiekalai Baltarusijoje

Bulviniai blynai

Nors iš bulvių gaminama didžioji dauguma baltarusių patiekalų, populiariausias jau nuo seno yra bulviniai blynai, gerai žinomi ir Lietuvos gyventojų skonio receptoriams. Baltarusijoje bulviniai blynai gaminami iš burokine tarka tarkuotų bulvių ir vadinami draniki.

Zacirka

Taip vadinama baltarusių mėgiamiausia sriuba, kuri yra gana neįprasta – į karštą vandenį dedami ir verdami tešlos, pagamintos iš miltų, pieno ir kiaušinio, gabalėliai. Tai yra pieniška sriuba, nes valgant ji balinama pienu.

Mėsos troškinys

Be mėsos šiam troškiniui dar naudojami svogūnai, šiek tiek parūkytos arba vytintos dešros, gardinama grietine, druska, pipirais, lauro lapais. Troškinys patiekiamas arba su bulvėmis, arba būna patiekiamas kaip padažas prie bulvinių blynų.

Varškėčiai su bulvėmis

Varškėčiai įsitvirtinę ir Lietuvos virtuvėje, bet Baltarusijoje jie gaminami su bulvėmis! Sutrynus bulves ir varškę, masė sumaišoma, dedami kiti ingredientai, formuojami paplotėliai ir kepami, geriausia, svieste. Šie varškėčiai tradiciškai patiekiami su grietine.

Bulvių spurgos

Nenuostabu, kad ir spurgos Baltarusijoje gaminamos iš bulvių. Patiekalui bulvės malamos mėsmale, dedama mielių, kiaušinių, gardinama pipirais ir druska. Formuojami rutuliukai, kurie apkepami aliejuje. Įprasta bulvines spurgas patiekti karštas su šviežiomis daržovėmis ar jų salotomis.








Komentarai