Tradiciniai patiekalai Belgijoje
Belgų virtuvei darė įtaką kitų šalių maisto gamybos įpročiai. Gražu tai, kad kulinarines tradicijas Belgijoje įprasta perduoti iš kartos į kartą.
Belgų virtuvėje dominuoja mėsa, kurią jie mėgsta labai įvairią. Dažniausiai naudojama kiauliena, jautiena, vištiena, triušiena, veršiena. Gamindami mėsą belgai naudoja platų padažų asortimentą, kuriuos gamina pačius įvairiausius. Taip pat nevengia mėsą derinti su saldžiaisiais padažais ir taip suteikia patiekalui išskirtinį, įmantrų skonį.
Žuvys ir jūrų gėrybės – jos taip pat užima reikšmingą vietą belgų virtuvėje. Galima išskirti moliuskus – jais belgai itin didžiuojasi ir geba paruošti nepaprastai gardžiai. Net tradiciniai Belgijos patiekalai neapsieina be moliuskų – vienas iš tradicinei virtuvei priklausančių patiekalų yra moliuskai su gruzdintomis bulvytėmis! Reikia paminėti ir tai, kad belgų virtuvėje labai mėgiama silkė, kuri dažniausiai kepama arba valgoma su svogūnais.
Kalbant apie daržoves, reikšmingiausia vieta šios šalies virtuvėje tenka bulvėms. Ar žinote, kad būtent Belgijoje kilo gruzdintos bulvytės? Čia jos gaminamos ypatingai. Kaip? Teks atvykti į Belgiją, kad sužinotumėte.
Belgų virtuvėje naudojama daug prieskonių, mėsos, daržovių negailima patiekaluose. Tarp jų populiariausi cinamonas, muskatas, imbieras, pipirai, lauro lapai, mėgiamos ir žolelės, pavyzdžiui, čiobreliai, peletrūnas, šalavijas, petražolės.
Anot belgų, skaniausias maistas yra tas, kuris pagamintas namuose.
TOP 5 tradiciniai patiekalai Belgijoje
Belgiški vafliai
Viešėti Belgijoje ir neparagauti nuostabaus skonio tikrų belgiškų vaflių – neatleistina. Įprastai vafliai patiekiami apibarsčius cukraus pudra, bet dažnas pasirinkimas ir karštas šokoladas ar sirupas. Šiltuoju metų laiku populiaru vaflius valgyti su ledais.
Gruzdintos bulvytės
Belgija – gruzdintų bulvyčių tėvynė. Dėl išskirtinio gamybos metodo belgiškos bulvytės tiesiog tirpsta burnoje – jų išorė būna itin traški, o vidus minkštutėlis. Belgijoje populiaru bulvytes valgyti su pomidorų padažu bei majonezu arba pasirinkti vieną iš šių pagardų.
Cikorijų apkepas
Cikorijų skonis neįprastas – šiek tiek kartokas, bet daržovės savyje turi labai daug mineralų ir vitaminų, puikiai tinka norint kontroliuoti savo svorį.
Midijos su gruzdintomis bulvytėmis
Tai yra vienas iš pagrindinių tradicinių belgų patiekalų. Midijos gali būti patiekiamos su baltu arba aštriu padažu, taip pat savo sultyse ar su populiariu alaus padažu.
Vaterzui
Šis patiekalas gali būti dvejopas: arba su žuvimi, arba su vištiena. Be mėsos dar naudojamos daržovės. Tradiciškai patiekalui turėtų būti naudojamos upių žuvys, bet Belgijoje upės pasižymi gana dideliu užterštumu, todėl vis dažniau žuvį šiame troškinyje pakeičia alternatyva – vištiena.
Belgijos miestai, kurie Jums gali patikti