Tradiciniai patiekalai Izraelyje
Izraelio virtuvė pasižymi įvairove. Jos formavimuisi įtakos turėjo senosios tradicijos, kaimyninės šalys, didelis emigrantų su savomis tradicijomis ir idėjomis skaičius.
Tradicinėje Izraelio virtuvėje laikomasi košerinio maisto gaminimo tradicijų. Laikantis tradicijų žydams negalima valgyti kiaulienos, jūrų gėrybių. Tiesa, čia šiokia tokia išimtis yra – galima valgyti žvynų turinčius vandens gyventojus. Taip pat ant žydų stalo nepageidaujama neporakanopių gyvūnų mėsa. Košerinio maisto gamyba reglamentuojama specialiomis taisyklėmis, kurios nurodo, kad, pavyzdžiui, pieno ir mėsos produktai gali būti ir gaminami, ir patiekiami tik atskirai.
Izraelio virtuvėje mėgiami įvairūs paštetai, virtos mėsos vyniotiniai, kotletai, vartojama daug šviežių vaisių ir daržovių, pieno produktų, riešutų. Gardinant maistą dažnai negailima prieskonių.
Svečiuodamiesi Izraelyje galėsite ragauti žydų virtuvei būdingo maisto. Bet nebūtina juo apsiriboti, nes keliautojams skirtų maitinimo vietų, kuriose maisto daug ir jis įvairus, labai daug.
Gero maisto gerbėjus sužavės Izraelio virtuvė.
TOP 5 tradiciniai patiekalai Izraelyje
Humusas
Tai – avinžirnių užtepėlė, valgoma su pita. Dažnai patiekiama su įvairiausiais pagardais, pavyzdžiui, grybais, kiaušiniu, avinžirniais. Pasirinkimas platus – kiekvienas atras savo skonį. Valgiusieji humuso sako, kad gardžiausias jis dar šiltas, ką tik pagamintas. Neapsigaukite dėl patiekalo sotumo – daugeliui gali pasirodyti, kad tai yra puikus užkandis prieš maistą. Bet iš tikrųjų humusas labai sotus, tad nepersivalgykite. Patiektas su pita bus idealus pasirinkimas, kad ir kada valgysite: ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.
Sabich
Tai yra tradicinis pusryčių stalo patiekalas, nors mielai valgomas ir kitu paros metu. Sabich yra pita, įdaryta keptais baklažanais, daržovėmis, žalumynais ir kietai virtu kiaušiniu. Pagardinama sočiu humusu ir sezamų sėklų padažu, t. y. tahiniu.
Bourekos
Labai gardūs pyragėliai, kurių įdaras gali būti pats įvairiausias, pavyzdžiui, mėsa, kepti baklažanai, špinatai, grybai, sūris, avinžirniai, alyvuogės ir kt. Bourekos yra vieni iš populiariausių užkandžių šioje šalyje. Pyragėliai skiriasi dydžiu – tai turi įtakos ir jų kainai.
Baklava
Baklavos pavadinimas gerai girdėtas. Tai – skanutėliai sluoksniuotos tešlos pyragėliai, kurių viduje nepagailėta riešutų, o pertepti jie saldžiu sirupu ir natūraliu medumi. Baklava ne tik gardžiuokitės svečiuodamiesi Izraelyje, bet ir parvežkite lauktuvių namiškiams.
Falafeliai
Falafeliai yra nedideli kukuliukai, gaminami iš avinžirnių ir kepti aliejuje. Patiekimo būdas dvejopas: gali būti patiekti paprastai lėkštėje, bet dažniau dedami į pitą. Drauge dedama ir daržovių bei gardinama tahiniu.
Izraelio miestai, kurie Jums gali patikti