Tradiciniai patiekalai Latvijoje
Latvijos virtuvėje galima atrasti daug bendro su mums įprasta lietuviška virtuve. Kaimynų, kaip ir mūsų, virtuvės formavimuisi didelės įtakos turėjo šaltos bei ilgos žiemos ir nuo seno dominavusi žemdirbystė. Tradiciniai Latvijos patiekalai riebūs, prieskonių naudojama saikingai.
Latviai itin mėgsta bulves, o pajūrio regionuose populiari žuvis. Šalyje vartojama daug pieno produktų, pavyzdžiui, sūrių, sviesto, rūgpienio ir kt.
Latvių virtuvėje, ypač didmiesčiuose, rasite panašumų ir su vokiečių virtuve, todėl ragausite labai gardžių raugintų kopūstų patiekalų, dešrų, dešrelių ir rūkytos mėsos. Latvijoje gana ryškiai skiriasi Rygos ir kaimiškų vietovių virtuvės. Miestuose dominuoja gerokai didesnė patiekalų įvairovė. Valstiečių virtuvė kur kas kuklesnė, daugiausia valgoma tai, kas patys užsiauginama ir pagaminama, tad keliaudami po mažesnius Latvijos miestelius ir kaimus ragausite itin gardžių namų gamybos sūrių.
Tradiciniai Latvijos patiekalai neapsieina be kvietinių ir miežinių kruopų, mėgstama juoda duona, populiarios kopūstų, daržovių ir pieniškos sriubos
TOP 5 tradiciniai patiekalai Latvijoje
Skabputra
Tai tradicinė, rauginta pieniška sriuba su kruopomis. Latvijoje apskritai mėgstama putra – tai yra kruopų košė, valgoma su pienu arba mėsa bei taukais.
Duonos sriuba
Ne mažiau populiari ir duonos sriuba. Jai pagaminti naudojama džiovinta juoda duona, kuri užplikoma ir šiek tiek šitaicpalaikoma. Vandens perteklius nupilamas ir jame verdami obuoliai, razinos. Sriuba gardinama cinamonu ir cukrumi. Baigiant virti dar pilama spanguolių sulčių, sudedami duonos tirščiai. Sriuba patiekiama atvėsusi ir su plakta grietinėle. Labai įdomus skonių derinys, mūsų skonio receptoriams neįprastas – verta paragauti.
Kanapių masė
Šiam patiekalui naudojami džiovinti kanapių grūdai. Jie sugrūdami arba malami naudojant mėsos malimo mašinėlę. Sugrūsti grūdai maišomi su sviestu ir gardinami druska. Gali būti dedama kepintų svogūnų. Ši kanapių masė populiari kaip užtepėlė sumuštiniams, jos dedama į sriubas, ruošiant padažus, nevengiama ja gardinti ir mėsos patiekalus.
Salotos „Rassols“
Svečiuojantis Latvijoje būtina paragauti garsiųjų latviškų salotų, kurioms pagaminti naudojami tokie ingredientai: bulvės, obuoliai, marinuoti agurkai, mėsa ir silkė. Gardinama grietine ir garstyčių padažu.
Įdaryti kiaušiniai
Latvių virtuvei būdingas tradicinis patiekalas – įdaryti kiaušinių baltymai arba lukštai. Įdarui paprastai naudojamas kapotas kiaušinis arba jo trynys, svogūnai, grietinė, kumpis, dešra, silkė ir kt. Įdarui ingredientus galima pasirinkti pagal savo skonį, todėl nevenkite paragauti kuo įvairesnių patiekalo variacijų.
Latvijos miestai, kurie Jums gali patikti