+370 5 2111444 Pr-Pn 8:00-22:00, Št-Sk 9:00-18:00

Tradiciniai patiekalai Lenkijoje

Lenkijos virtuvei daug įtakos padarė kitų šalių maisto gaminimo ypatumai, tad unikalių patiekalų, kurie būtų būdingi tik Lenkijos virtuvei, galima sakyti ir nėra. Maisto gaminimo tradicijoms Lenkijoje įtakos turėjo vokiečių, žydų ir prancūzų nacionalinės virtuvės. Nereikia nustebti, kad tradiciniai Lenkijos patiekalai yra būdingi ir kitų slavų šalių virtuvėms.

Tradiciniai Lenkijos patiekalai yra sotūs bei pasižymi nemažu kalorijų skaičiumi, didelę jų dalį sudaro patiekalai su mėsa. Dažniausiai naudojama kiauliena, veršiena, aviena, paukštiena. Taip pat čia dažnai valgomi vieni, kaip garnyras ar į patiekalus kaip ingredientai dedami rauginti kopūstai, rauginti agurkai, grietinė, grybai, vokiečių virtuvėje labai populiarios dešros.

Lenkų virtuvėje ragausite ir daug patiekalų iš daržovių, su kiaušiniais, miltinių gaminių.

TOP 5 tradiciniai patiekalai Lenkijoje

Bigos

Tai troškinys, gaminamas iš mėsos ir kopūstų (svarbu, kad mėsos akivaizdžiai būtų daugiau nei kopūstų). Keliaudami po Lenkiją galite paragauti skirtingų bigos, nes šeimininkės gali naudoti skirtingus prieskonius, gaminti patiekalą pagal savo skonį. Norint pagaminti tradicinį bigos, privalu laikytis kelių esminių principų. Pirmiausia, patiekalui naudojami rauginti ir švieži kopūstai. Rauginti kopūstai turi būti troškinami savo pačių sultyse, į kopūstus dedama šviežios kiaulienos, jautienos, rūkytos šoninės. Patiekalas gardinamas nuluptais ir pertrintais pomidorais. Norint paįvairinti patiekalą ir suteikti jam išskirtinio skonio, galima įdėti rūkytų slyvų arba mirkytų džiovintų grybų. Gardinama šviežiomis žolelėmis, kurių populiariausios yra kmynai, čiobreliai, rozmarinai bei šalavijas. Įdomiausia tai, kad patiekalas turi būti pagamintas bent pora dienų prieš jo patiekimą.

Golonka w piwie

Tai patiekalas, kuris nepaliks abejingų, tų, kurie mėgsta pavalgyti labai sočiai. Golonka w piwie yra alaus padaže su krienais patiekiama kiaulės koja. Šis patiekalas traktuojamas kaip tradicinis lenkų patiekalas, jis atkeliavo iš Bavarijos regiono Vokietijoje.

Zurek

Zurek yra tradicinė lenkiška sriuba, kuriai naudojami nesijoti miltai, morkos, poras, salieras, rūkyta dešra, kiaušiniai. Zurek  gardinamas petražolėmis, česnaku ir mairūnu.

Šoninės ir slyvų užkandis

Skanus ir įdomaus skonio užkandis patiks visiems, kurie neabejingi kontrastingų skonių dermei. Džiovintos slyvos, pasižyminčios saldumu, apvyniojamos griežinėliu rūkytos šoninės, kuriai būdingas didesnis ar mažesnis sūrumas. Suktinukai smeigiami mediniais pagaliukais ir kepami orkaitėje arba ant grotelių.

Barszcz biały

Tai balti šaltibarščiai, kuriems pagaminti naudojamas kviečių raugas. Šaltibarščiai gardinami mairūnu ir grietine, patiekiami su bulvėmis.





Lenkijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai