Tradiciniai patiekalai Liuksemburge
Liuksemburgo virtuvei labai didelės įtakos turėjo kaimyninių šalių – Vokietijos ir Prancūzijos – virtuvės. Tiesa, Liuksemburgo patiekaluose galima pajusti ir belgų virtuvės dvelksmą bei maisto gaminimo ypatumus. Šalyje mėgiamos dešros, rauginti kopūstai (Vokietijos įtaka), bulvės, pupos, kitos daržovės, vaisiai, sūriai. Iš mėsos prioritetas teikiamas jautienai ir kiaulienai. Mėgiama ir žuvis, pavyzdžiui, kuojos, raudės, karšiai, upėtakiai, lydekos. Liuksemburgo virtuvei būdingi gana sunkoki, sotūs patiekalai. Ypač patiks tiems, kurie neskaičiuoja kalorijų, mėgsta daug, sočiai ir labai skaniai pavalgyti. Bet tikrai neverta nusiminti ir tiems, kurie laikosi dietos ar į kalorijas žvelgia labai skrupulingai – čia atrasite ir Jūsų racioną atitinkančių puikių patiekalų. Mėgstamos sriubos, o kaip vieną populiariausių galima išskirti pupų sriubą, kuriai taip pat naudojamos ir bulvės, svogūnai, ji gardinama dešra ar kumpiu. Liuksemburge turėsite progą ragauti labai gardžių pyragėlių, pyragų, imbierinių tešlainių ir kitų gardėsių. Tradiciniai Liuksemburgo patiekalai dažnai yra iš rūkytos ar virtos mėsos, troškintos daržovės, kruopos.
TOP 10 tradicinių patiekalų Liuksemburge
Judd mat gaardebounen
Tai rūkyta kiaulienos sprandinė, patiekiama su pupomis.
Gromperekniddelen
Taip vadinami tradiciniai bulvių virtinukai.
Trèipen
Trèipen yra juodasis pudingas. Kodėl juodasis? Tai atspindi jo gamybos procesas ir ingredientai: vandeniu skiestame kiaulės kraujyje verdami kopūstai, raudonieji svogūnai, dedamos kelios duonos riekės, visa tai gardinama prieskoniais. Štai Jums ir juodasis pudingas – galbūt skamba ir ne kaip, bet paragauti tikrai verta.
Kriibsen
Liuksemburgo virtuvėje labai mėgiami vėžiai. Kriibsen yra pagal tradicinį vietinių šalies gyventojų receptą gaminami vėžiai. Patiekalui pagaminti be vėžių, reikia morkų, salierų, o tobulam skoniui ir kvapui suteikia lauro lapai, peletrūnas, petražolės.
Gehäck
Tai yra kiaulės plaučiai su slyvomis, kurios savo saldumu patiekalui suteikia savotiškumo ir paįvairina skonį.
Baamkuch
Tai tradicinis Liuksemburgo virtuvės patiekalas, kuris dažniausiai patiekiamas tik ypatingomis progomis. Šis gardėsis gaminamas ant sukamo iešmo, kuriam besisukant tepamas plonytis tešlos sluoksnis. Išvertus kepinio pavadinimą į lietuvių kalbą, būtų „medinis pyragas“ ar „medžio pyragas“. Pavadinimas siejamas su pyrago tekstūra – perpjovus sluoksniuotą kepinį, jo vidus primena medžio rieves.
Hong am Rèisleck
Taip vadinama kepta vištiena su baltojo vyno padažu.
Jhelli
Tai – kiauliena drebučiuose.
Quetscheflued
Tai nuostabus slyvų tortas, kuriuo, viešėdami Liuksemburge, turite būtinai paragauti. Šis desertas yra tai, kuo liuksemburgiečiai labai didžiuojasi.
Friture
Tiesiog pirštais valgomos nedidelės žuvytės – puikus, labai gardus užkandis.