+370 5 2111444 Pr-Pn 8:00-20:00, Št-Sk 10:00-18:00

Tradiciniai patiekalai Makedonijoje

Ragaudami makedonų virtuvės šedevrų netruksite pastebėti, jog patiekalai turi daug panašumų su kaimyninių šalių, ypač Graikijos ir Turkijos, virtuvėmis. Panašumų rasite ir su bulgarų bei serbų maisto gaminimo ypatumais.

Makedonijos virtuvėje populiari kiauliena bei aviena, taip pat daržovės. Nevengiama naudoti plačios prieskonių paletės. Iš daržovių reikėtų išskirti paprikas – jų makedonai augina labai daug, todėl nenuostabu, kad paprikos labai mėgstamos, jos gaminamos kaip atskiras patiekalas arba tampa kitų patiekalų ingredientu. Paprikos čia kepamos ant grotelių, orkaitėse, krosnyje.

Makedonija didžiuojasi garsiais, puikaus skonio sūriais, pavyzdžiui, iš avies pieno (neretai ir iš ožkos ar karvės) gaminamas sirenje sūris, kiek priminsiantis visiems puikiai žinomą fetos sūrį, taip pat geltonasis avies pieno sūris, vadinamas kaškaval. Duona ir sūris – du dalykai, kuriuos kone visada rasite ant makedono stalo.

Makedonai mėgsta sriubas, viena populiariausių šalyje – šalta sriuba tarator, kuri gali būti valgoma kaip užkandis. Ji gaminama iš agurkų, graikinių riešutų, jogurto bei gardinama česnaku.

Tradiciniai Makedonijos patiekalai iš pirmo žvilgsnio paprasti, ingredientai gerai žinomi, tačiau gamybos ypatumai ir platus prieskonių spektras suteikia jiems ypatingo skonio.

TOP 8 tradiciniai patiekalai Makedonijoje

Ajwar

Užkandis, gaminamas iš makedonų itin pamėgtų raudonųjų paprikų ir baklažanų. Ajwar yra aštrus, nes daržovės gausiai gardinamos prieskoniais, dedama acto, aliejaus ir negailima česnako. Šį patiekalą populiaru valgyti su duona arba patiekti kaip garnyrą prie kitų patiekalų.

Gjuvech

Šis vištienos ir daržovių troškinys – Makedonijoje vienas mylimiausių. Populiariajam troškiniui naudojama vištiena, taip pat ryžiai, morkos, porai, salierai, pastarnokai, pipirai.

Kepti mėsos kukuliai

Šie kukuliai, Makedonijoje vadinami kjoftinja, irgi labai populiarūs. Jie gaminami iš mėsos ir smulkinto svogūno, kepami aliejuje. Vizualiai primena mums įprastus kotletus. Makedonai kukuliams skirtą mėsą gardina mėtomis, raudonėliais, česnaku, pipirais, druska. Skirtingų skonių prieskonių paletė kukuliams suteikia savitumo, būtinai turėtumėte jų paragauti.

Tavce gravce

Tai paprastas, tačiau labai gardus ir sotus keptų pupelių patiekalas, kurį makedonai itin mėgsta.

Pinjur

Tai populiarus padažas, kurį paruošti galima keliais būdais. Pats populiariausias – iš pomidorų, žaliųjų paprikų, baklažanų, su daug česnako ir kalendros.

Sutlijach

Tai tradicinis ryžių pudingas.

Burek

Kepinys iš sluoksniuotos tešlos, gardinamas įvairiausiais įdarais, pavyzdžiui, daržovėmis, bulvėmis ir kt. Keliaudami po Makedoniją galėsite ragauti įvairių burek variacijų.

Sarma

Šis patiekalas vizualiai primins lietuvių taip mėgiamus balandėlius, tik makedonų „balandėliai“ kur kas mažesni. Jų gamybai naudojami marinuoti ar sūdyti kopūstų lapai, įdaromi mėsa ir ryžiais.








Komentarai