Tradiciniai patiekalai Maroke
Kokios asociacijos kyla pagalvojus apie Maroką? Tikriausiai daugumai prieš akis iškyla prekystaliai, nukrauti kalnais įvairiaspalvių prieskonių, skleidžiančių stebuklingiausius kvapus... Taip, tai jis – Marokas, ir tai paliudija, kokia įvairi ir turtinga šalies virtuvė.
Šalies virtuvėje ryškiai dominuoja keli produktai: čia labai vertinamas argano aliejus, bet dėl kainos dažnai pakeičiamas alyvuogių aliejumi, taip pat vartojama itin daug citrusinių vaisių.
Maroke populiaru valgyti daug duonos, gausiai vartojamos šviežios daržovės – gaminamos salotos, kurioms pagardinti yra labai daug skirtingų padažų. Vieni iš mėgstamiausių – imbiero ir šafrano, petražolių, sviesto, migdolų, prieskoninių žolelių ir kt.
Šalyje labai mėgstami saldumynai, kurie dažniausiai gaminami iš kvietinės tešlos – riebaluose išvirti tešlos lakštai mirkomi meduje.
Mėtų arbata – Maroke ji užima itin reikšmingą vietą, net yra arbatos gėrimo ceremonija.
TOP 5 tradiciniai patiekalai Maroke
Fermentuotos citrinos
Tai yra labai populiarus maistas Maroke. Mažutės citrinos fermentuojamos druskoje ir naudojamos kaip pagardinimas daugeliui patiekalų.
Kuskusas
Be kuskuso Maroko virtuvė tiesiog neįsivaizduojama. Jei klausiama, kokie yra tradiciniai Maroko patiekalai, tai kuskusas atsidurs sąrašo viršuje. Jo ištakos siejamos dar su berberų kultūra XIII amžiuje. Maroke kuskusas nėra tiesiog išverdamas, galioja tam tikros gamybos tradicijos. Pavyzdžiui, prieš verdant kruopos lipdomos į nedidelius rutuliukus. Kuskusas dažniausiai patiekiamas su mėsa ir daržovėmis. Pastarosios gali būti šviežios arba džiovintos. Rečiau kuskusas patiekiamas su riešutais. Šį patiekalą Maroke gyvenantys žmonės valgo ir paprastomis dienomis, bet jis puikuojasi ir ant šventinio stalo.
Tadžinas
Tadžinas yra moliniame troškintuve gaminamas troškinys. Indas išsiskiria dėl savo dangčio – jis yra piltuvėlio formos. Į molinį indą mėsa ir daržovės dedamos sluoksniais, įpilamas šlakelis vandens ir viskas troškinama žarijose net kelias valandas.
Harira
Tai – labai soti sriuba, kuri taip pat siejama su minėta berberų kultūra. Harira sriuba dažniausiai patiekiama prieš pagrindinį patiekalą, bet ji puikiai gali tikti vakarienei viena, nes yra labai soti. Šios sriubos receptai skiriasi atskiruose šalies regionuose, todėl keliaudami galite ragauti įvairių jos interpretacijų. Pagrindiniai ingredientai: avinžirniai, lęšiai, pomidorai, truputis vištienos arba avienos ir, žinoma, įvairiausi prieskoniai.
Pastilla
Pastilla yra vadinamas pyragas, kuriam naudojama... Balandžių mėsa. Mėsa dedama į warka tešlą, šioji susukama ir suvyniojama – patiekalas pašaunamas į krosnį. Tai yra tradicinis patiekalo variantas. Visgi dabar jau atsiranda modernesnių sprendimų – vietoje balandžio mėsos naudojama vištiena. Bet svečiuodamiesi Maroke nepraleiskite progos paragauti senovinio varianto.