+370 5 2111444 Pr-Sk 8:00-22:00

Tradiciniai patiekalai Norvegijoje

Norvegų virtuvėje tikrai daug įvairovės, bet juk niekas nesuabejos, kad pagrindiniu smuiku čia griežia žuvis. Pastaroji gaminama pačiais įvairiausiais būdais: marinuojama, džiovinama, rūkoma, verdama, troškinama, sūdoma ir kt. Dažniausiai ant norvegų stalo atsiduria silkė ir menkė. Be žuvies norvegai labai mėgsta ir žvėrieną. Patiekalus priimta gardinti uogomis, ypač dažnai naudojamos bruknės, grybai.

Dar norvegų virtuvėje mėgstami ir pieno produktai. Kaip jau minėta, naudojama daug uogų ir daržovių, kadangi klimatas ir strateginė padėtis leidžia jais mėgautis. Jūrų gėrybes ir žuvį populiaru derinti su augalinės kilmės produktais.

Tiek tradiciniai Norvegijos patiekalai, tiek ir kiti pasižymi tuo, kad juos gaminant naudojami švieži produktai.

TOP 5 tradiciniai patiekalai Norvegijoje

Maltos jautienos kukulaičiai

Tai yra nedideli maltos mėsos (įprastai naudojama jautiena) kukuliai patiekiami drauge su virtomis bulvėmis, kopūstais arba troškintais žirneliais, bruknių uogiene ir grietinės padažu. Bulvės ir kopūstais – irgi labai mėgiamas derinys.

Lutefisk

Norvegų taip mėgiama menkė – ji šiam patiekalui patiekiama džiovinta, minkštinta šarmingame vandenyje, o tada išvirta. Galima ir kepti, bet dažniau renkamasi virti. Menkė patiekiama su bulvėmis, žirneliais, garstyčiomis. Lutefisk norvegai ypač mėgsta patiekti per šventes, pavyzdžiui, Kalėdas.

Lutefisk gamyba kadaise prilygo ritualui: žuvis pirmiausia buvo mušama mediniu plaktuku, savaitę mirkoma šarme su medienos pelenais, skalaujama ir tada gaminama. Norvegijoje net organizuojami Lutefisk vakarai, kai šis patiekalas ragaujamas.

Rommegrot

Tai yra tiršta miltų košė, kuriai pagaminti reikia, kaip sako pats pavadinimas, miltų, taip pat grietinės ir pieno.

Smalahove

Tai yra tradicinis valgis – avies galva. Taip, perskaitėte teisingai – užsisakius šį patiekalą, prieš Jus lėkštėje atsiduria visa avies galva. Ir nors įsivaizduojant galbūt apetitas nesukyla, bet paragavus šis patiekalas, be abejonės, taps jūsų favoritu. Labiau vakarinei Norvegijos daliai būdingas patiekalas yra dažnas ant Kalėdų stalo. Jis dažniausiai valgomas ir prieškalėdiniu laikotarpiu – gruodžio mėnesį. Ilgas gamybos procesas apima įvairius paruošimo etapus, apie kuriuos detaliai nerašysime. Tik pridursime, kad procesas ilgas. Pavyzdžiui, viename iš paruošiamųjų etapų galva net apie aštuonias dešimtis valandų sūdoma druskoje, paskui džiovinama ir galiausiai rūkoma. Ir tai dar ne viskas: prieš valgant dar pamirkoma mažiausiai tris valandas šaltame vandenyje, o paskui pilamas naujas vanduo ir galva dar apie tris valandas verdama.

Syltelabb

Kiaulės kojos – dar vienas tradicinis Norvegijos patiekalas, kuriuo dažniausiai mėgaujamasi per Kalėdas. Kiaulės kojos verdamos ir sūdomos, patiekiamos su burokais, garstyčiomis. Šis patiekalas labai patiks druskos gerbėjams, nes yra labai sūrus.





Norvegijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai