Tradiciniai patiekalai Serbijoje
Serbų virtuvėje dominuoja kitoms buvusios Jugoslavijos šalims būdingi maisto gaminimo ypatumai. Kiekvienas pabuvojęs Serbijoje pasakys, kad populiariausi ir labiausiai mėgstami čia mėsos patiekalai, kepti ant grotelių.
Jei esate vegetaras, tai serbų virtuvė pasirodys kiek skurdoka – serbai labai mėgsta mėsos patiekalus, taigi, vegetariškų patiekalų pasirinkimas nebus platus.
Serbų virtuvėje dominuoja įvairiausi troškiniai – dažniausiai juose puikuojasi jautiena, vištiena arba aviena ir šioje šalyje labai mėgiamos paprikos – patiekalai su jomis yra tobulo skonio. Populiarūs įdaryti pipirai, pyragai su sūriais, sriubos, ypač, žuvienė, su įvairiausiais prieskoniais skrudintos pupelės. Dar šios šalies virtuvėje karaliauja svogūnai, porai, kopūstai bei žolelės: bazilikai, mairūnas, krapai, česnakas.
Populiariausios žuvys – karpis ir skumbrė.
TOP 6 tradiciniai patiekalai Serbijoje
Tradicinis kepsnys
Tradiciniam serbiškam kepsniui naudojama malta jautiena ir kiauliena. Kepsnys, kurį būtų galima vadinti kotletu, gaminamas iš maltos mėsos, yra įdaromas rūkytais lašinukais, aštria paprika bei rūkytu sūriu. Suformuotas kepsnys sveria apie 300 gramų ir yra kepamas ant grilio.
Baklava
Tai populiarus desertas, nuo kurio pirštus apsilaižysite. Keliaudami po šalį galėsite paragauti daugybę skirtingų baklavos variacijų. Paprastai tradicinė baklava yra gaminama iš specialios tešlos, kuri sluoksniuojama kartu su smulkintais riešutais, medumi ir cukrumi. Dažniausiai naudojami migdolai. Sluoksniuota baklava kepama, tuomet pjaustoma ir ne bet kaip, o trikampiais, kvadratėliais arba kitokiomis formomis. Šie gardėsio gabalėliai apliejami sirupu, kuris gaminamas iš vandens, citrinos sučių ir cukraus. Ir tai dar ne viskas – aplieti sirupu baklavos gabalėliai apibarstomi smulkintomis pistacijomis (turėtų būti nesūdytos).
Brodet
Tai skumbrių ragu, kuris gaminamas su pakepintais svogūnais bei grūstais pomidorais. Prieš pat patiekimą brodet gardinamas šviežiomis petražolėmis.
Keptas karpis
Karpis – viena mėgstamiausių žuvų serbų virtuvėje. Tradiciškai keptas karpis įdaromas virtais ryžiais ir pakepintais svogūnais. Žuvis voliojama kukurūzų miltuose ir kepama skardoje.
Paprikašas
Paprikašas yra paprikų ir vištienos troškinys, gardintas serbų mėgstamiausiais prieskoniais ir šviežiomis žolelėmis.
Įdarytos paprikos
Paprikos, kaip jau minėjome, serbų labai vertinamos, o įdarai gali būti įvairiausi. Visgi populiariausias ir daugeliui skaniausias įdaras yra keptos pupelės su svogūnais.
Serbijos miestai, kurie Jums gali patikti