Tradiciniai patiekalai Slovakijoje
Slovakijos virtuvės formavimuisi įtakos turėjo gana skirtingos tradicijos, atėjusios ir dalinai perimtos iš įvairių tautų, pavyzdžiui, romėnų, germanų, slavų ir kt. Tradicinės virtuvės ištakos siekia tuos laikus, kai didžioji dauguma šalies gyventojų buvo įsikūrę kaimuose, o pagrindiniu maistu tapdavo tai, kas pačių buvo užsiauginta. Tai juntama tradicinėje slovakų virtuvėje – tradiciniai Slovakijos patiekalai sotūs, ingredientų juose ne per daugiausia, bet maistas labai skanus.
Tradiciniai Slovakijos patiekalai dvelkia paprastumu. Atsižvelgiant į šiandienines maisto realijas, tai, kas paprasta, tas – sveika. Iš tiesų šios šalies virtuvėje naudojami maistingi, paprasti ir visiems puikiai žinomi ingredientai. Prieskonių nenaudojama labai daug, tad patiekalams labiau būdingas natūralus produktų teikiamas skonis.
Slovakijos virtuvėje didelė reikšmė teikiama pieno produktams, taip pat bulvėms ir kopūstams. Pastarieji ingredientai sutinkami kone visuose tradiciniuose slovakų patiekaluose. Bulvės pagrinde naudojamos kaip garnyras. Iš pieno gaminami sūriai, sviestas, grietinė bei grietinėlė. Iš kiaulienos slovakai gamina mėgstamas dešreles, kraujines dešras, lašinius, rūkytus gaminius. Taip pat populiarūs ir svogūnai, kiauliena, mažiau populiarumo tenka paukštienai, jautienai, avienai, kiaušiniams, vaisiams ir pan.
Slovakų virtuvėje mėgiamos sriubos, pavyzdžiui, raugintų kopūstų, česnakinė, pupelių ir kt. Čia mėgiami ir troškiniai, daržovių salotos, apkepai su kopūstais.
TOP 7 tradiciniai patiekalai Slovakijoje
Bryndzove halušky
Tai iš bulvių tyrės gaminamas patiekalas, kuris patiekiamas su spirgučiais ir brinza. Labai populiarus šaltuoju metų laiku, mėgiamas net turistų, atvykstančių žiemą slidinėti į Slovakijos kalnus.
Raugintų kopūstų sriuba
Ši sriuba Slovakijoje viena mėgstamiausių ir populiariausių.
Trdelnik
Taip vadinamas tradicinis pyragas su riešutais, kuris nepaliks abejingų ir ypač patiks tiems, kurie dievina gardumynus.
Pierogi
Tai tradicinis patiekalas, primenantis virtinius. Šis patiekalas gali būti valgomas kaip pagrindinis patiekalas arba kaip desertas.
Česnakų sriuba
Lietuviams neįprasto skonio sriuba Slovakijoje labai populiari ir mėgstama. Nors pavadinimas daugelio gali ir nesuvilioti, bet paragauti būtina, nes skonis itin įmantrus, subtilus.
Tiesa, jei norite ragauti tikros tradicinės česnakinės sriubos, žinokite, jog tokia ji verdama kalnų trobelėse.
Treska
Tai labai skanios salotos su žuvimi, daržovėmis ir majonezu, puikiai tinkančios bet kuriuo metų laiku, nors labiausiai mėgstamos žiemą.
Balandėliai
Mums įprasti balandėliai itin mėgiami slovakų virtuvėje. Įdarui dažniausiai naudojama malta kiauliena. Balandėliai čia patiekiami su grietinėlė padažu.
Slovakijos miestai, kurie Jums gali patikti