+370 5 2111444 Pr-Pn 8:00-22:00, Št-Sk 9:00-18:00

Tradiciniai patiekalai Šveicarijoje

Ir tradiciniai, ir kiti Šveicarijos patiekalai dažnai ruošiami iš miltų, pieno, kiaušinių, sūrio bei sviesto, taip pat kukurūzų, bulvių, ryžių, mėsos, kopūstų ir burokėlių. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šveicarų virtuvėje dominuoja sunkūs, riebūs ir sunkiau virškinami patiekalai. Bet tai ne visai tiesa. Tai labiau būdinga tradicinei virtuvei. Šiuolaikinėje virtuvėje patiekalus stengiamasi „palengvinti“ ir daryti mažiau kaloringus.

Kalbant apie šveicarų virtuvę, tai tiesiog neįmanoma nepaminėti garsiųjų sūrių. Sūrių karaliumi čia pramintas Emmental, kurio pavadinimas kildinamas nuo Berno kantone esančio Emme upės slėnio. Šiandien gardusis sūris ir yra gaminamas tik šiame regione. Emmental yra kietas, ilgai brandinamas sūris, kuris ir išsilaikyti gali labai ilgą laiko tarpą. Be šio, būtina paragauti ir kito ne ką mažiau žinomo ir skanaus sūrio – Gruyere, sukurto mažyčiame kalnų miestelyje. Iš sūrių gaminama daug tradicinių šveicariškų patiekalų. Nesuklysime pasakę, kad šalyje kone kiekvienas regionas gamina savo tradicinį sūrį. Iš viso čia priskaičiuojama apie pusė tūkstančio sūrių rūšių!

Bulvės – gana dažnas ingredientas šveicariškuose patiekaluose. Pavyzdžiui, labai mėgiami bulvių paplotėliai.

Šveicarijos virtuvėje reikšmingas vaidmuo tenka ir mėsai. Mėsos patiekalų skirtinguose šalies regionuose galėsite ragauti pačių įvairiausių. Pavyzdžiui, viešint Ciuriche rekomenduojama padegustuoti labai skanų veršienos, grybų ir svogūnų troškinį. Jei lankysitės Ženevoje, ragaukite kiaulės karkos. Šalyje populiarus mėsos pyragas.

Šveicarijoje gaminama daug saldumynų ir tikrai nė nereikia sakyti, kad šalis garsi šokoladu.

TOP 5 tradiciniai patiekalai Šveicarijoje

Fondiu

Baltojo vyno ir sūrio fondiu – tradicinis Šveicarijos patiekalas, kurio privalu paragauti viešint šioje šalyje. Baltos duonos arba bulvių gabalėliai merkiami į tobulo skonio sūrio padažą. Galite ragauti ir kiek kitokio – šokolado fondiu su vaisiais.

Raclette

Šiam patiekalui naudojamas raclette sūris. Pastarojo viršutinis sluoksnis kaitinamas. Neišsilydžiusi sūrio dalis nuimama ir valgoma su neluptomis mažomis bulvytėmis, svogūnėliais, karnišonais. Patiekalas gardinamas pipirais.

Riošti

Tai tradiciniai virtų bulvių paplotėliai. Augaliniame aliejuje kepami paplotėliai skoniu primena mums įprastus bulvinius blynus.

Ženevos vištienos frikasė

Gilioje keptuvėje svieste kepinami svogūnai, dedama supjaustyta vištiena. Viskas gardinama šviežiomis žolelėmis – baziliku, česnaku, rozmarinais, petražolėmis. Įpylus baltojo vyno ir sultinio viskas troškinama. Vėliau dedamos bulvės, grybai.

Mėsos ir daržovių šiupinys

Mėsos ir daržovių šiupinys gaminamas atskiruose indeliuose po porciją, iš kurių paskui ir yra valgomas.





Šveicarijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai