+370 5 2111444 Pr-Sk 8:00-22:00

Tradiciniai patiekalai Didžiojoje Britanijoje

Prisiminkime istoriją – Didžioji Britanija kadaise buvo milžiniška imperija, turėjusi daugybę kolonijų, tad nenuostabu, kad tai atsispindi ir britų virtuvėje, kuri perėmė daugelio šalių (Europoje, Azijoje ir kituose žemynuose) maisto ruošimo tradicijas. Tradiciniuose Jungtinės Karalystės  patiekaluose vartojama daug mėsos bei žuvies, taip pat pieno produktų. Britai savo stalo neįsivaizduoja be bulvių, pupelių. Vienas išskirtinių britų virtuvei būdingų bruožų – sotūs pusryčiai, pavyzdžiui, kepta šoninė, dešrelės, kiaušinienė ir pan.

TOP 5 Jungtinės Karalystės tradiciniai patiekalai

Sekmadienio kepsnys

Tai vienas iš pagrindinių britų virtuvės patiekalų, kurį sudaro keptos bulvės ir mėsa. Dažniausiai kepsniui naudojama jautiena, rečiau – aviena, vištiena, kiauliena. Garnyrui pasirenkamos kepintos arba virtos daržovės. Dažniausiai prie kepsnio patiekiamos dviejų rūšių daržovės. Esminis sekmadienio kepsnio akcentas – Jorkšyro pudingas su išskirtiniu svogūnų padažu. Be pastarojo padažo tradicinis sekmadienio kepsnys sunkiai įsivaizduojamas. Tiesa, net patys sekmadienio pietūs čia turi atskirą pavadinimą – „Roast Dinner“.

Keptas kalakutas

Keptas kalakutas – po Antrojo pasaulinio karo išpopuliarėjęs patiekalas, be kurio šiandien daugelis britų šeimų neįsivaizduoja Kalėdų stalo. Kalakutas nukonkuravo seniau Anglijoje ant šventinio stalo karaliavusią keptą žąsį. Anglijoje gaji tradicija prie Kalėdų stalo galvoti norą traukiant kalakuto raktikaulį.

Žuvis su skrudintomis bulvytėmis (angl. Fish & Chips)

Žuvis tešloje ir dailiai apskrudusios bulvytės – tai vienas tradicinių britų virtuvės patiekalų. Seniau buvo naudojama tik viena žuvies rūšis – menkė, bet šiandien jau galite ragauti ir kitokios. Šis patiekalas neretai traktuojamas kaip kultūros dalis, o išpopuliarėjo jis XIX amžiuje.

Svečiuodamiesi Jungtinėje Karalystėje žuvies su skrudintomis bulvytėmis rasite kone kiekvienoje greito maisto prekybos vietoje. Patiekalu galėsite mėgautis tiesiog gatvėje, jaukiai įsitaisę ant suolelio ir stebėdami įprastą miesto ritmą.

Angliški pusryčiai (angl. English breakfast)

Kalbant apie tradicinius Jungtinės Karalystės patiekalus būtina paminėti angliškus pusryčius. Sotūs – tai geriausiai juos apibūdinantis žodis. Priklausomai nuo regiono, pusryčių ingredientai gali skirtis, bet paprastai juos sudaro kiaušinienė, rūkyta arba kepta kiauliena, britų mėgiamos dešrelės, konservuotos pupelės, grybai, pomidorai ir būtinai skrudinta duona.

Labai dažnai ant britų pusryčių stalo atsiduria juoduoju pudingu vadinama dešrelė. Kodėl toks pavadinimas? Dešrelei pagaminti naudojamas kiaulės kraujas, taip pat gausiai svogūnų, žolelių, avižinių dribsnių.

Norintiems lengvesnių pusryčių britai pasiūlys dribsnių, apelsinų sulčių, šviežių vaisių salotų ir angliškos arbatos be kurios neapseinama.

Duonos ir sviesto pudingas

Britų desertai tikrai yra išskirtiniai. Iš keleto ingredientų gaminamas duonos ir sviesto pudingas pasižymi išskirtiniu skoniu. Nuo seno šalyje vertinamas patiekalas nepraranda savo pozicijų iki šiol. 





Jungtinės Karalystės miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai