+370 5 2111444 Pr–Pn 8:00–18:00 Pr–Sk 9:00–18:00

Tradiciniai patiekalai Rusijoje

Labai gilias kulinarines tradicijas turinti Rusija didžiuojasi savo tradiciniais ir kitais patiekalais. Senovinei virtuvei daug įtakos darė Bizantijos kultūra. Savo pėdsaką paliko maisto gamybos tradicijos, atkeliavusios ir iš kitų šalių, pavyzdžiui, totorių virtuvė. Tradiciniai Rusijos patiekalai pasižymi įvairove. Pavyzdžiui, Sibiro tautos ir Centrinės Azijos šalies gyventojai perdavė savitas mėsos ir žuvies rūkymo tradicijas, virtinius, lakštinius.

Didelę įtaką rusų virtuvei padarė klimatas bei gamtinės sąlygos. Rusijoje vyrauja vėsokas, vietomis atšiaurus klimatas, šiluma lepina tik pietuose besidriekiančiose pakrantėse. Tad kone visi tradiciniai Rusijos patiekalai kaloringi, jie labai sotūs. Tradicinės virtuvės pagrindas – paprasti patiekalai. Populiaru vartoti žvėrieną, kiaulieną, žuvį, miltinius patiekalus, sriubas bei troškinius.

Šioje šalyje nuo seno itin vertinama ruginė duona. XIX amžiuje išpopuliarėjo bulvės, valgoma daug grietinės. Rusijos virtuvėje šviežias daržoves nukonkuruoja sūdytos bei raugintos.

TOP 5 tradiciniai patiekalai Rusijoje

Kopūstienė

Sriuba verdama iš raugintų kopūstų, svogūnų, dedama džiovintų grybų. Džiovinti grybai su raugintais kopūstais sudaro idealų tandemą, taip pat neapsieinama be gabalėlio virtos jautienos. Reikia ir kiaulių taukų bei mielinės tešlos. Sriuba patiekiama moliniuose, keraminiuose induose. Ją reikia išdalyti porcijomis, indo viršų uždengti tešlos lakštu ir pašauti į įkaitintą orkaitę. Kepti, kol tešla iškepa.

Okroška

Tai yra savotiški rusiški šaltibarščiai, šalta sriuba, kuriai pagaminti naudojamas kiaulienos arba jautienos kumpis, virtos bulvės, daržovės. Įdomu tai, kad patiekalui reikalinga ir gira. Pagaminus patiekalą viskas užpilama gira ir pagardinama šviežiomis žolelėmis. Populiariausias galima rasti daugelyje daržų – petražoles ir krapus.

Pyragėliai su kopūstais

Pyragėliams minkoma mielinė tešla. Įdarui naudojami rauginti kopūstai bei džiovinti grybai. Šiuos pyragėlius, be abejonės, galima vadinti rusų virtuvės paveldu.

Befstrogenas

Padaže troškinti jautienos gabalėliai, kurie patiekiami su grietine. Gal kai kas ir nustebs, bet šis daugelio mėgiamas patiekalas priklauso būtent rusų virtuvei. Sklando įvairios pozicijos apie patiekalo kilmę, bet dauguma kildina iš Rusijos. Manoma, kad jis buvo kadaise sukurtas Sankt Peterburge vykusiam virėjų konkursui. Šiandien befstrogeną galima aptikti daugelio šalių maitinimo įstaigose.

Kepta žąsis ir kepta antis

Vienas iš šių paukščių tradiciškai atsiduria ant rusų kalėdinio stalo. Prieš kepant, žąsis arba antis yra marinuojama su druska, pipirais ir įvairiomis žolelėmis, pavyzdžiui, mairūnais, taip pat gardinama česnakais. Prieskonius kiekvienas gali pasirinkti pagal savo skonį. Populiaru paukštį įdaryti obuoliais.





Rusijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai