+370 5 2111444 Pr-Pn 8:00-22:00, Št-Sk 9:00-18:00

Tradiciniai patiekalai Turkijoje

Turkų virtuvė tikrai nusipelno būti vadinama turtinga – stalai čia tiesiog lūžta dėl patiekalų gausos ir įvairovės. Šios virtuvės formavimąsi stipriai veikė Viduržemio jūros regionas, Centrinės Azijos virtuvėms būdingos savybės.

Neabejojame, kad Turkijos virtuvė tikrai nustebins. Ja liks patenkinti vegetarai, mėgstantys valgyti sveikai, skaniai, ir visi, kurie vertina išskirtinius skonius, įvairovę.

Tradiciniai Turkijos patiekalai ir kiti patiekalai gardinami prieskoniais (tiesa, jų naudojama ne gausiai). Dominuoja grūdinės kultūros, iš kurių mėgiamiausi yra ryžiai ir kviečiai, taip pat vartojama daug daržovių. Turkų virtuvėje mėsai tenka antraplanis vaidmuo – daugelio patiekalų sudėtyje jos nerasite. Iš mėsų dažniausiai vartojama aviena.

Smaližiai tikriausiai jau yra girdėję apie turkiškus saldumynus – jie labai saldūs ir gardūs, tad mėgstantys gardėsius Turkijoje turės, iš ko pasirinkti.

TOP 6 tradiciniai patiekalai Turkijoje

Plovas

Turkijoje galite paragauti dvejopo plovo: arba mums įprasto iš ryžių, arba iš kvietinių kruopų. Pastarojo gamybai naudojama mėsa, nepjaustyti svogūnai, svieste pakepintos žaliosios paprikos. Plovas verdamas jautienos sultinyje. O štai ryžių plovas išsiskiria biriais ryžių gabaliukais. Galima dėti vištienos, žirnių, baklažanų ir kt. Turkų virtuvėje laikomasi pozicijos, kad apskritai visų ryžių patiekalų skonis didžiąja dalimi priklauso nuo dviejų aspektų: sviesto ir mėsos nuoviro.

Manti

Tai mažyčiai virtinukai su mėsos įdaru. Mėsa pasūdoma, dedama svogūnų, pagardinama pipirais ir smulkintomis šviežiomis žolelėmis. Manti patiekiamas drauge su specialiu padažu, kuris gaminamas iš jogurto, aliejaus, česnako, pipirų, paprikos, ir šviežių bazilikų bei petražolių.

Kavurma

Tai – kepinta mėsa. Bet ne įprasta mėsa, o ta, kuri gaunama per didžiosios Aukojimo šventės apeigas, arba iš to gyvulio, kurį paaukoja patys.

Kebabai

Mums šis maistas labiau asocijuojasi su greitu užkandžiu, o štai turkams kebabas – tai reikšmingas patiekalas. Jį gaminant reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Gamybos procesas paremtas patirtimi, o kiekviename mieste galite ragauti vis skirtingų kebabų interpretacijų – tikrai atrasite daug naujų skonių ir perprasite kebabo reikšmę turkų virtuvėje.

Karniyarik

Malta mėsa įdaryti baklažanai – vienas iš populiariausių patiekalų Turkijos virtuvėje. Šio patiekalo galėsite ragauti bet kuriame Turkijos regione. Baklažanai perpjaunami pusiau, apkepami, ant viršaus dedama faršo (pakepinto su norimomis daržovėmis). Tada uždedama pomidoro griežinėlių, paprikos ir troškinama.

Dolma

Dar vienas turkų tradicinis patiekalas, tai – riešutais ir serbentais įdaryti vynmedžio lapai. Tam tikra prasme vizualiai primena Lietuvoje mėgstamus balandėlius. Suktinukai pailgos formos, kepami alyvuogių aliejuje. Įdaryti galima ir ryžiais ar bet kokiais norimais priedais – kiekvienam pagal skonį.





Turkijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai