+370 5 2111444 Pr-Sk 8:00-22:00

Tradiciniai patiekalai Graikijoje

Graikų virtuvėje vyrauja paprastumas ir prioritetas visada teikiamas šviežiems produktams. Net tradiciniai Graikijos patiekalai yra gaminami lengvai, gana greitai, bet jų skonis tobulas. Čia labai vertinamos daržovės – patiekaluose dažnai „sutiksite“ pomidorų, špinatų, baklažanų, artišokų, paprikų, pupų, kopūstų ir kt. Tiek tradiciniai patiekalai Graikijoje, tiek ir kiti dažniausiai pagardinami prieskoninėmis žolelėmis.

Graikijoje įprasta valgymo procesą pradėti užkandžiais, tada pereinama prie pagrindinio patiekalo – dažniausiai tai būna mėsa ar žuvis, patiekiama su salotomis. Galiausiai baigiama desertu, pavyzdžiui, kava ir pyragėliu.

Šios šalies virtuvėje svarbus vaidmuo tenka duonai – ji gardinama žolelėmis, prieskoniais, sūriu ir kt. Labai vertinamos alyvuogės – jos naudojamos tiek kaip patiekalo ingredientas, tiek gaminti aliejų.

Saldėsių mėgėjams labai puikų įspūdį paliks graikiški saldumynai, kurie pasižymi dideliu saldumu, čia mėgiamas medus, chalva.

TOP 6 tradiciniai patiekalai Graikijoje

Souvlaki

Tai tradiciniai graikiški šašlykai, gaminami iš avienos, rečiau – iš kiaulienos, jautienos ar vištienos. Mėsos gabalėliai gardinami citrina, žalumynais, alyvuogių aliejumi ir kepami ant iešmo.

Moussaka

Moussaka yra tradicinis sluoksniuotas bulvių, mėsos ir baklažanų (rečiau – cukinijų) apkepas. Jis gardinamas garsiuoju Bešamelio padažu – skonis nuostabus. Jei esate viešėję Italijoje, tai šį tradicinį graikišką patiekalą nejučiomis palyginsite su itališka lazanija. Sluoksniavimas yra esminis šio patiekalo ypatumas.

Duona su pomidorais ir ožkos pieno sūriu

Atrodo, duona – kas čia gali būti įmantraus? Patikėkite, tokios gardžios duonos nesate ragavę. Duonos džiūvėsis apšlakstomas alyvuogių aliejumi, ant jo dedami perpus perplauti mažyčiai pomidorai, šalia „klojamas“ ožkos pieno sūris (tinka ir avies pieno sūris), o ant viršaus beriamas žiupsnelis šviežio raudonėlio.

Dolmades

Tai šaltas cukinijų žiedų užkandis, kuriam žiedai renkami anksti rytą. Žiedams įdaryti naudojamos cukinijos, česnakas, petražolės, nevirti ryžiai bei įvairūs prieskoniai. Įdaro ingredientus, žinoma, reikia suvilgyti alyvuogių aliejumi. Cukinijų žiedai verdami.

Graikiškos salotos

Tikras graikiškas salotas sudaro pomidorai, agurkai, paprikos ar svogūnas. Stambesniais gabalėliais supjaustytos daržovės suformuojamos tarsi į kalną, pašlakstoma alyvuogių aliejumi, o ant viršaus užberiama fetos sūrio ir kelios alyvuogės. Pagardinama šviežiomis žolelėmis.

Spurgos

Spurgos Graikijoje – itin mėgiamas desertas, todėl būtinai jomis pasmaguriaukite. Mažos spurgos skrudinamos alyvuogių aliejuje, dėl kurio įgauna išskirtinį skonį. Dar karštos apliejamos medumi, galima gardinti cinamonu ar sezamo sėklomis – priklausomai nuo Jūsų skonio.

Tiesa, viešėdami Graikijoje paragaukite ir jūrų gėrybių: kalmarų, krevečių, aštuonkojų. Šviežios jūrų gėrybės, kepintos grilyje, nepaliks abejingų net išrankiausių gurmanų.





Graikijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai