+370 5 2111444 Pr-Pn 8:00-22:00, Št-Sk 9:00-18:00

Tradiciniai patiekalai Ispanijoje

Ispanų virtuvė turtinga spalvų, prieskonių, įdomių skonių – tokie ir tradiciniai Ispanijos patiekalai. Daug maisto ruošimo tradicijų čia atkeliavo iš arabų. Dominuoja jūros gėrybių bei žuvies patiekalai. Nors pagrindiniai patiekalai ir jiems naudojami ingredientai priklauso ir nuo šalies regiono. Pavyzdžiui, Baskų krašte labai populiarūs žuvies patiekalai, Valensijoje pagrindiniu smuiku griežia patiekalai su ryžiais, Katalonijoje – kepsnys su česnakiniu padažu ir kt.

Ispanijoje plyti milžiniškos alyvuogių plantacijos, todėl nenuostabu, kad šios šalies virtuvėje jos užima labai reikšmingą vietą. Alyvuogės čia konservuojamos, sūdomos, iš jų spaudžiamas aliejus.

Valgant vyrauja patiekalų eiliškumas: pirmiausia – užkandžiai, tada patiekiama sriuba, trečioje vietoje – pagrindiniai patiekalai ir viskas užbaigiama desertu. Nenustebkite, jei ispanai kai kuriuos patiekalus valgys rankomis – čia daug užkandžių valgomi be įrankių.

Tiesa, Ispanijoje valgymas nėra tik valgymas, ispanai šiam procesui teikia kur kas daugiau reikšmės. Šioje šalyje tai yra bendravimo forma, valgoma neskubant, labai daug bendraujama ir pavalgius nuo stalo iškart nekylama.

TOP 5 tradiciniai patiekalai Ispanijoje

Paelija

Kalbėti apie Ispanijos virtuvę, kokie yra tradiciniai patiekalai Ispanijoje ir nepaminėti paelijos būtų nedovanotina. Iš Valensijos kilęs patiekalas gaminamas ir patiekiamas didelėje keptuvėje – kartais tokios keptuvės skersmuo net gali būti didesnis kaip metras! Patiekalo ingredientai: ryžiai, kalmarai, krevetės, krabai, moliuskai – ingredientus galima pasirinkti pagal savo skonį. Yra įvairių variacijų, pavyzdžiui, paelija su vištiena, dešra, triušiena ir kt. Kone kiekviename regione ragausite vis kitokių paelijos interpretacijų, bet ryžiai, alyvuogių aliejus ir šafranas yra ta trijulė, kuri būtina tikrajai paelijai.

Vytintas kumpis

Ispanai labai didžiuojasi savo ypatingo skonio vytintu kumpiu. Tai vienas populiariausių užkandžių. Vytintas kumpis supjaustomas itin siauromis juostelėmis. Kumpiui naudojama kiauliena, o ypatingo skonio suteikia ir tai, kad kiaulės šeriamos išskirtiniu pašaru – ąžuolo gilėmis.

Gaspačas

Garsioji šalta gaspačo sriuba yra gaminama iš labai gerai prinokusių pomidorų, negailima česnako, taip pat svogūnų, raudonųjų pipirų, agurkų ir, žinoma, alyvuogių aliejaus. Gardinama šviežiais baziliko lapeliais. Gaspačo rūšių yra daug, todėl skirtinguose miestuose, tikėtina, mėgausitės vis kitokiu jos skoniu.

Zarzuela de Mariscos

Šiam patiekalui pagaminti naudojamos krevetės, moliuskai, langustai bei kalmarai. Visos gėrybės troškinamos baltojo vyno padaže.

Tapas

Tai užkandžiai, kurie Ispanijoje puikuojasi populiariausiųjų sąraše. Tai iš jūros gėrybių, mėsos, riešutų, žuvies, daržovių ir kt. gaminamos (verdamos, kepamos, troškinamos) užkandėlės, kurios pateikiamos tiek karštos, tiek šaltos.





Ispanijos miestai, kurie Jums gali patikti




Komentarai